לפעמים כשאני מדברת עם אנשים ואומרת להם שהם יכולים להרים טלפון ולהתמקח קצת על העלויות של האינטרנט/טלפון/לא משנה מה הם אומרים שזה בכלל לא שווה את זה. הרי זה רק 10 שקל בחודש! ולמי בכלל יש כח לעבור על כל ההוצאות בחודש ולראות איפה יש הוראות קבע או הורדות קבועות באשראי? וגם אם מצאנו כאלה, צריך להיות עם המענה הקולי הזה ושעה עד שהם עונים ומטרטרים אותך ומעבירים אותך מנציג לנציג.
או אולי כשאומרים לי שלקנות ממתק כל יום בחוץ או איזה קפה טוב כל יום זה סכום קטן זה לא משנה זה לא באמת מה שיגרום לי לצאת מהמינוס בבנק אבל בינתיים לפחות אני נהנה מהחיים!
האמת היא שלדעתי אין רחוק מהמציאות מכמה סיבות:
1. כסף קטן מצטבר לכסף גדול
נניח שבזבזתם עכשיו חצי שעה בויכוח מעצבן עם הנציגת שירות ועכשיו היא הורידה לכם את העלות החודשית ב-10 שקלים. זה אומר שחסכתם 120 ₪ לשנה ו-1,200 ₪ ל-10 שנים הקרובות וכל זה רק בחצי שעה של עבודה לא רע אה? ואם השקעתם את זה וקיבלתם על זה ריבית דריבית אז הכסף הזה יגדל להיות הרבה יותר! הרעיון הוא כזה, לא לחשוב רק על הסכום שזה חוסך כל חודש אלא לחשוב עליו בטווח של שנים, ככה הסכום נראה גדול יותר ויותר שווה את המאמץ.
2. בני האדם הם יצורים של הרגלים
אנחנו התרגלנו להשאיר את המחשב דולק 24 שעות ביממה. להתחיל לכבות אותו אחרי כל שימוש או אפילו רק לשנות את ההגדרה שייכבה כאשר הוא לא בשימוש דורש מאיתנו מאמץ מאוד קטן. למה אנחנו לא עושים זאת? כי התרגלנו לא לעשות את זה. אנחנו משלמים את החשבונות על אוטומט במקום לעצור לרגע ולבדוק שהם אכן נכונים. למה? מאותה סיבה, הרגלים. אם תתחילו לייצר את הרגלים חדשים שלא ייקחו מכם יותר מדי זמן או מאמץ פשוט על ידי שינוי ההרגל תוכלו לחסוך הרבה מאוד כסף. אם התרגלנו לעשות דברים שמבזבזים לנו כסף אנחנו יכולים להתרגל לדברים שיחסכו לנו כסף. ברגע שההרגל החדש נוצר כמו למשל לשים לב לכמויות אוכל שנזרקות כל שבוע ולהקטין את הקנייה הבאה בהתאם, הוא לא דורש שום מאמץ ופועל באופן אוטומטי (כמו שעד עכשיו קניתם 6 מעדנים באופן אוטומטי למרות ש-2 תמיד נזרקו לפח) וכך אפשר על ידי אימוץ הרגלים חדשים לחסוך הרבה מאוד כסף.
3. חסכת כסף = הרווחת כסף
אולי אנשים לא ממש ששים להתאמץ בשביל לא לשלם 10 שקל בחודש אבל אם היינו מציגים את זה כך שעם קצת מאמץ הם יוכלו להרוויח 10 שקל בחודש? אני מאמינה שהרבה יותר אנשים יסתכלו על כך בחיוב הרבה יותר. מה לעשות הכל בחיים זה עניין של פרספקטיבה אז בשביל לתת לעצמכם את המוטיבציה ללכת ולעשות את הצעדים הקטנים הללו לחיסכון פשוט תשאלו את עצמכם אם בא לכם להרוויח עוד כסף לחודש על ידי ביצוע של כמה פעולות פשוטות או ויתור על כמה דברים שבאמת אינם נחוצים ותורמים לחיים שלכם.
4. הרבה דברים קטנים מצטברים
חסכתם בחבילת תקשורת 10 שקלים, הורדתם את סל הקניות בעוד 20 שקל, הורדתם את חשבון החשמל ב-10 שקל לחודש, התמקחתם עם חברת הגז והורדתם גם שם 10 שקלים בחודש, כל הדברים הקטנים הללו שדורשים יישום הרגל חדש ופשוט או התמודדות עם כמה נציגי שירות מצטברים להרבה מאוד כסף! אפשר להגיע לחיסכון של למאות ואלפי שקלים בחודש רק על ידי התייעלות בדברים הקטנים, אז נכון שכל אחד מהם בנפרד חוסך מעט אבל היי ביחד זה מצטבר להיות הרבה שמוריד את עלויות המחייה שלכם ומקרב אתכם עוד צעד לעבר עצמאות כלכלית.
5. הרבה נצחונות קטנים
מוטיבציה זה רכיב מאוד חשוב בבואנו לעצמאות כלכלית. קל מאוד להתייאש לאורך הדרך ופשוט לשלם יותר במקום למצוא איפה ניתן להתייעל. היתרון של חיסכון בדברים הקטנים הוא שבמאמץ מועט אפשר לחסוך ולחוות הצלחה וחיסכון. לעבור דירה זה תהליך ארוך שטומן בתוכו חיסכון רב אך גם מאמץ רב וקשה קצת להתחיל בו. ברגע שמתחילים בהרבה מאוד דברים קטנים, חווים הרבה מאוד הצלחות, צוברים ביטחון ביכולת שלנו להתייעל ובקלות שזה יכול להיעשות וכך יש לנו יותר כוחות להתמודד עם חיסכון בדברים הגדולים. אז בשבילכם, בשביל העידוד והמוטיבציה להמשך התהליך דאגו לכך שיהיו לכם הרבה דרכים קטנות שבהן ניצחתם את המערכת, התייעלתם והורדתם את החשבון החודשי. לכו על זה, זה ישתלם לכם!
נכון, הרבה יותר כלכלי וחכם להתמקד בדברים הגדולים – למצוא בית זול יותר ולהפחית את השכירות / משכנתא, להוריד את עלויות המזון החודשיות על ידי כך שמפסיקים לאכול בחוץ או לקנות בשר, לעבור לאופניים ותחבורה ציבורית במקום רכב וכדומה. העניין הוא שהדברים הגדולים מצד אחד מאוד חוסכים בעלויות אך מצד שני משפיעים מאוד על רמת החיים. אני לא אומרת שלא צריך לעשות אותם, להיפך התמקדו בהם והתייעלו בהם ככל שאתם יכולים פשוט יש מעט מאוד עלויות גדולות ומכבידות והרבה מאוד עלויות קטנות שבסוף מצטברות. הרעיון הוא לא להפסיק רק בעלויות הגדולות, או להתייאש כי זה קשה מדי ולחזור להרגלים אלא להוריד מכל מקום שאפשר בלי שזה ישפיע יותר מדי על רמת החיים.
הנה כמה רעיונות קטנים להוריד עלויות בלי לרדת ממש ברמת החיים:
- להתמקח על חבילות שירות
- לעבור להיפגש עם חברים בהפי האוור / מפגשים ביתיים
- לנסות תמיד לבקש הנחה
- להתחיל להביא חטיפים וקפה מהבית במקום לקנות שטויות בעבודה (תכלס גם בריא יותר)
- להוריד דברים שנהרסים / לא מספיקים לסיים אותם מעגלת הקניות
- לכבות את המחשב / טלויזיה כשהם לא בשימוש, תתפלאו זה גם חוסך חשמל וגם מאריך את החיים של המוצר
- לנסות לעשות יותר דברים בעצמכם במקום לשלם למישהו אחר – ניקיון בית , תספורת, תכשירי טיפוח וכדומה
- להוריד עמלות של כרטיסי אשראי ובכלל לבטל כרטיסי אשראי מיותרים (אין לכם כח לחכות שעות? פשוט תתקשרו למוקד גניבות תגידו שהכרטיס נאבד לכם ושאתם לא רוצים שישלחו לכם חדש)
- פשוט תבדקו בטבלה המדהימה שכאן ותמצאו מלא מקומות קטנים שאפשר להוריד בהם
אם תעשו רק את כל הטיפים שיש למעלה, תוכלו לחסוך מאות עד אלפי שקלים בחודש רק על דברים קטנים שבאמת לרוב לא ממש תרגישו בחסרונם. פשוט עניין של להשקיע בזה כמות קטנה של זמן כדי להרוויח את הסכום הזה בחודש. הכי פשוט? תעשו לעצמכם רשימה של כל הדברים, ההרגלים וספקי השירות שאתם יכולים להוזיל. כל יום תטפלו בנושא אחד ותוך חודש חודשיים סיימתם את כל ההוצאות שלכם. תראו אחר כך לאיזה אחוזי חיסכון גבוהים אתם יכולים להגיע.
פינגבאק: 7 סיבות למה כדאי להתחיל להשקיע בבורסה | האופטימית הדרך לחופש כלכלי
פינגבאק: ניהול פיננסי - איך עושים את זה? | האופטימית הדרך לעצמאות כלכלית
פינגבאק: נשים וכסף - הסיכונים והיתרונות שאולי לא הכרתן | האופטימית הדרך לעצמאות כלכלית