יש הוצאות שבעבר היה נהוג לשלם אותן באופן כמעט אוטומטי. הבעיה היא שהיום לא באמת צריך להמשיך לשלם אותן פשוט מתוך הרגל והחיים שלנו לא ממש ישתנו משמעותית אם לא נצרוך את השירותים האלה. מצד שני, יש כמובן הוצאות שפעם לא היו והיום הן מובנות מאליהן כמו למשל אינטרנט או סלולרי שקשה לחשוב על לחיות בלעדיהן. העניין הוא, שרבים הוסיפו את ההוצאות החדשות הללו אך לא ביטלו את הקודמות (יוקר מחיה מישהו?) ובאמת שאין שום סיבה להמשיך לשלם מתוך אוטומט. אז מוכנים? אלה 9 ההוצאות שאנחנו משלמים עליהן מתוך הרגל ויהיה קל מאוד לוותר עליהן:
1. טלפון קווי
בחייאת זה אולי נוסטלגי אבל אנחנו לא בשנות ה-90. כשהטלפון בבית מצלצל אף אחד לא עונה, רק אמא, כי אולי זאת סבתא, ובתכלס היום גם לסבתא יש סלולרי. אז אין שום סיבה לשלם יותר עבור שירות שגם לא עושה כמעט כלום כל היום. נכון, לפעמים עושים דילים לקו טלפון דרך החשבון של האינטרנט או הצורך לתקשר עם חברות שמשום מה עדיין דורשות פקס וכדומה. העניין הוא שלכל אלה יש תחליף זול יותר שלא דורש מאיתנו תשלום חודשי קבוע (פקס מהאינטרנט, אינטרנט ללא קו טלפון וכדומה). אז יאללה בואו נשחרר את הטלפון הקווי, גם ככה אף אחד לא אוהב את הרינגטון שלו.
2. תוכנית סלולר מעל 50 ₪
אמנם כחלון שנוי במחלוקת בתור שר אוצר, אבל בתור שר התקשורת הוא שחרר את מיליוני אזרחי ישראל לחופשי מההשתעבדות לחברות הסלולר. היום חבילה כוללת גם גלישה, גם שיחות -SMS ללא הגבלה (מישהו עדיין משתמש ב-SMS?) ואין הפתעות יותר במחיר בסוף החודש. למען האמת גם 50 ₪ זה מוגזם ואפשר למצוא בפחות אבל מעבר לזה באמת שאין צורך לשלם יותר. היום אפילו לא צריך לשנות מספר כדי לעבור חברה אז באמת שאין שום סיבה להמשיך לשלם סתם. לא בטוחים לא לעבור? תבדקו כאן השוואת מחירים.
3. סמארטפון ממותג
תכלס? היום כל הסמארטפונים עושים הכל אותו הדבר כי הם מריצים את אותן האפליקציות. מעבר לזה, כנראה שזה כמעט לא משנה מה תעשו אחרי שנתיים, שלוש גג הסמארטפון יתחיל לעשות בעיות, אפילו פחות אם אתם כמוני לא נזהרים ומפילים אותו כל הזמן. אסור לקנות מחברות הסלולר זה כמעט תמיד יוצא יקר יותר. עדיף לכם לקנות בחנויות בארץ, אילת או בחו"ל. יש המון מותגים סיניים היום ברבע מחיר ואפשר לקנות סמארטפון מעולה ברבע מחיר ממה שהיינו משלמים, לפני כמה שנים בלבד. פשוט תחליטו מה חשוב לכם, חיי בטריה, מצלמה טובה, מקום לתמונות, עמידות לנפילות ביצועים ולכו על זה. אני קניתי לפני כמה זמן מכשיר חדש אחרי ששברתי את הקודם שלי (אמרתי שאני לא זהירה) של חברת Xiamoi בכמה מאות שקלים ומרוצה מאוד.
טיפ נוסף? אל תעדכנו מערכת הפעלה מהרגע שקניתם. כל מה שזה יעשה כנראה זה יגרום להרבה דברים לרוץ לאט יותר ויכריח אתכם להחליף שוב מכשיר (טריק חביב מבית אפל).
4. כבלים / לוויין
אתם לא צריכים לשלם כדי לבזבז את הזמן שלכם מול הטלוויזיה, יש לכם דברים יותר טובים לעשות ובכל מקרה אם כבר לשלם אז לא את המחירים המופרכים של כמה מאות שקלים בחודש. בארה"ב מזמן כבר עברו ל-Netflix שמאפשר לראות מה שרוצים מתי שרוצים (גילוי נאות, יש לנו מנוי) אבל גם בלי זה, יש היום Kodi שמאפשר צפייה ישירה לכל תוכן שרוצים. אפשר לקנות ממיר ולראות רק את הערוצים החינמיים הבסיסיים, אפשר לראות הרצאות ודברים מעניינים ביוטוב ועוד אינספור פתרונות. אז למה עדיין יש לכם כבלים? מה ילדים? הם גם ככה מחוברים למסך כל היום אתם באמת רוצים שיהיו עוד יותר? ומה הבעיה לשים להם קודי ולתת להם לבחור מה לראות? או להקרין יוטוב בטלוויזיה? יש לא מעט דרכים להסתדר בלי ותאמינו לי החיים הרבה יותר יעילים ושמחים בלי לראות חדשות כל יום או הפח הגדול, זה לא באמת יחסר לכם.
5. תואר כדי לסמן וי בקורות חיים
כבר כתבתי על זה כאן, אבל אני חושבת שחשוב לכתוב את זה שוב. אם סיימתם צבא אתם לא חייבים ישר ללכת לעשות תואר כדי שההורים יהיו מרוצים. אם אתם לא יודעים מה אתם רוצים לעשות תתנסו בעבודות שונות קודם עד שתמצאו מה שמעניין אתכם. אפשר ללמוד היום כמעט כל קורס שרק תרצו מהאוניברסיטאות המובילות בעולם בחינם. התשלום על התואר גבוה אבל אליו גם נוסף אובדן הכנסה (כי קשה לעבוד משרה מלאה תוך כדי) והעובדה שאחרי שסיימתם ללמוד בכל מקרה תקחו עבודה של מתחילים ותרוויחו כנראה את מה שהייתם מרוויחים ללא התואר (ברוב המקצועות לפחות). אז עזבו אתכם, תצברו ידע, ניסיון, תדעו מה אתם רוצים לעשות ואחר כך תחשבו אם שווה לכם להשקיע כל כך הרבה זמן וכסף על תעודה של מידע שיכולתם להשיג לבד בחינם.
6. דמי מנוי בכרטיס האשראי
זאת אחת העמלות שהכי מרגיזה אותי בחוצפה שלה. ידעתם שחברות האשראי מרוויחות בין 1%-3% מכל עסקה שאתם מבצעים בכרטיס אשראי?? ידעתם שדמי השימוש שלהם זה בעצם הרצון שלהם לגבות מכם כסף על זה שאתם גורמים להם להרוויח? בארה"ב כרטיסי האשראי מחזרים אחרי הצרכנים ונותנים הטבות כספיות רבות, בארץ אנחנו משלמים על התענוג של לעשות כסף לחברות האשראי. תתקשרו לחברת כרטיס האשראי שלכם ותבקשו להוריד את העמלה או שתבטלו את הכרטיס. אם לא מאשרים לכם תסתכלו כאן לרשימת כרטיסי אשראי ללא דמי שימוש. פשוט וקל, אומנם זה יחסוך לכם באיזור ה-15 שקל לחודש, אבל מצד שני המאמץ שלכם כאן הוא קטן מאוד וגם אם זה קצת כסף בחודש, זה משתלם.
7. מותגים לשם המותג
לאמא שלי היו בעיות גב והיא החליטה לקנות מזרון חדש שיעזור לה. לקחתי אותה לחנות שאני מכירה שמרכזת הרבה חברות במחירים נמוכים יחסית. היא התעקשה על המותגים שהיא מכירה למרות שהמזרונים שלהם לא התאימו ממש לצרכים שלה. למה? כי אותן חברות הוציאו יותר כסף על פרסום. היא אפילו לא הסכימה לנסות מזרון של חברות אחרות שלא יצא לשמוע עליהן למרות שהן נתנו אחריות ל-18 שנה. ולמה כל זה? כי חברה אחרת הוציאה יותר על פרסום ואז היא נחשבת לטובה יותר בעוד החברה השנייה מפרסמת פחות אך מוזילה את המחירים בהתאם. יש מקרים רבים שבהם מותג זה לאו דווקא סימן לאיכות גבוהה, למשל חנויות מותגי בגדים בקניון שהבגדים שלהם דוהים או מאיכות נמוכה אבל משקיעות הרבה בפרסום או מוצרים בסיסיים בסופר שמיוצרים באותו המקום בדיוק כמו המותג רק באריזה אחרת.
8. ספרים
אל תבינו אותי לא נכון, אני תולעת ספרים מדופלמת. אבל בחייאת אנשים יש ספרייה ויש כל כך הרבה אנשים שאוגרים ספרים ואפשר להשאיל מהם שלקנות ספרים היום זה באמת מיותר. העניין הוא שרוב הספרים אנחנו קוראים פעם אחת וזהו. בעידן של ימינו גם לקרוא ספר אחד מההתחלה ועד הסוף זה הישג ראוי לשמו. לרוב אנחנו לא ממש חוזרים לספרים האלו שוב ולכן אין סיבה באמת להמשיך להחזיק אותם. אז אם צריך משהו פעם אחת לא עדיף להשאיל מחברים או לקחת מהספרייה? תופס פחות מקום בבית ונותן לכם תחושה משחררת יותר של פחות חפצים בבית. אישית עברתי ממזמן לספרים אלקטרוניים אבל מי שעדיין אוהב את ההרגשה של הנייר יכול לוותר על המבצעים של 4 ב-100 שטובות בעיקר לרשתות הספרים ולמצוא דרכים טובות יותר להגיע לספרים שרוצים.
9. ביטוחי יתר
גם על זה כבר כתבתי יועץ ביטוח אבל זה עדיין תחום די מרכזי שאנשים ממשיכים לשלם עליו מתוך הרגל פשוט ומחדשים את הביטוח במקום לפתוח את זה, לבדוק האם זה בכלל רלוונטי ולהתמקח על מחיר. שעה בשנה של התמקחות יכולה לחסוך עשרות ומאות שקלים בחודש אז למה לא? תבדקו את הביטוחים שלכם האם באמת צריך אותם? האם אפשר להוזיל? האם אתם יודעים על מה אתם משלמים? לגבי ביטוחי חובה כמו רכב תשוו מחירים בשיחות טלפון וכאן ותפסיקו לשלם יותר רק מתוך הרגל.
זאת הרשימה שלי, מה שאני חושבת שהיום כבר ממש לא רלוונטי. ממשיכים לשלם את ההוצאות האלו? יש לכם רעיון לעוד הוצאות מיותרות? תכתבו לי בתגובות!
מגניב! סוף סוף עיצוב מותאם לנייד
תודה על הפוסט
תודה שלמה, לקח לי זמן לעלות על זה 🙂
טיפים מעולים! אני מיישמת אותם כבר כמה שנים, בייחוד בשנתיים האחרונות את הקטע של הספרים-ספריה ציבורית זה באמת פתרון מצויין!
הטיפ הנוסף שלי זה לעבור למינימליזם-ואז מבזבזים פחות כסף, כי מינימליזם הוא נגד תרבות הצריכה.
בקשר לתואר מסכימה איתך, וזה שזה אובדן הכנסה-לא חשבתי על זה בדרך הזאת, כי יש מלגות לתארים, אבל כן יש משהו בדברייך.
אכן מינימליזם זה אחלה קונספט ומאוד עוזר להתנהל נכון כלכלית כי מתמקדים בדברים שחשובים לנו באמת
ותואר, גם אם הוא בחינם הוא עדיין שנים שבהם אנחנו לא עובדים או עובדים במשרות חלקיות, לא צוברים ניסיון ותק או הון ובטח שלא חוסכים ומשקיעים. לרוב האנשים אלו חוויות טובות בדיעבד ותקופה יפה אבל בזבוז מבחינה כלכלית.
מסכים עם 99 אחוז. לגבי האחוז הנותר: לא מסכים שאין לשדרג מערכת הפעלה בטלפון סלולרי. מצד אחד זה סוגר ענייני אבטחה, מצד שני מאפשר המשך שימוש באפליקציות נפוצות (עייני ערך שימוש בוואטסאפ בגרסאות אנדרואיד 2…)
עוד דבר: מי אמר שחייבים גרסת אנדרואיד של היצרן? יש מספיק חלופות ברשת למי שמוכן לקחת את הסיכון/להשקיע את זמן הלימוד. מאד מאריך את חיי המכשיר מבחינת שימוש. לדעתי יש עדיין אנשים עם גלקסי S2 האגדי… ומריצים עליו nouget….
עמית, ברור שאפשר גרסת אנדרואיד לא של היצרן אבל למה ? המכשירים עצמם לא בנויים לשרוד יותר מדי זמן מלכתחילה. אישית לפחות לא הגעתי אף פעם לשלב שאני חייבת לשדרג את מערכת ההפעלה כדי להפעיל אפליקציה מסויימת אבל אולי זה כי שום מכשיר לא שרד אצלי יותר משנתיים. אני גם לא תמיד בעד לשדרג אפליקציות האמת, לא תמיד יש שם פיצ'רים שמצדיקים את זה ולפעמים זה פשוט מוסיף עוד פרסומות.
דוגמא למה לא כדאי לשחק עם הטלפון הסלולרי: http://blog.belgoat.com/hello-world/
(ניסיון אישי כואב ומצחיק כאחד)
פוסט ענייני ומועיל לאלו שאינם "סולידים"
חייב להתוודות שלא קראתי את הכול. זיפזפתי ושמתי V – זה אני.
למעט הטלפון הקווי. מקבל ושולח פקסים, כמובן אינטרנט, חבילת שיחות מצומצמת שמספיקה לי, אני מבצע את כל השיחות היוצאות מהבית.
הנייד הלא ממותג שלי בן 4, עלה 350 ש"ח. חבילת גלישה מאוד מצומצמת. אבל ברור כי סלולרי עכשווי עם ימבה זיכרון נדרש לאנשי מקצוע שונים כי זה למעשה המשרד הנייד שלהם.
אני לא קונה מותגים, הרי כמעט הכל מייד-אין-צ'יינה. המותגים שיש לי בארון הם מתנות יומולדת וחגים. טלביזיה אחת ממותגת שעלתה לי למעלה מ 3K שווקה חיים לאחר 3 שנים שבוע לאחר תקופת האחריות.
כרטיס אשראי אחד חוץ בנקאי. תמיד חודש לפני חידוש מצלצל לוודא שלא יהיו "דמי חבר" לשנה הבאה. מכיוון שכל הקניות מרוכזות בכרטיס אחד זה נותן כח מיקוח.
התנקתי מכבלים/לווין לפני 3 שנים. משתמש בעידן + והסטרימר המובנה בטלביזיה החכמה.
טוב יוסי אתה באופן אישי נראה לי יכול ללמד את כולנו 😉
טוב, אני תמיד מחפש את החור שבגרוש. זו לא קמצנות, זו לא סגפנות. זה תהליך שלמדתי ומאלץ אותי לחשוב פעמיים אם אני אכן צריך מוצר מסויים או לא בלי לעשות חשבון מה יגידו האחרים.
כתבה מועילה מאוד
תודה רבה
תכלס', 3 זה מקרה פרטי של 7….
אין טעם לשלם על מותגים לשם המותג. נקודה. זה לא משנה אם מדובר על סמארטפונים, על בגדים, על מזרנים או על אוכל.
פינגבאק: הסתפקות במועט - למה בהשקעות כדאי להסתפק בממוצע - האופטימית
פינגבאק: איך לשמור על מיינדסט של שפע כלכלי בתקופת משבר - האופטימית
הכל טוב ויפה אבל לוותר על טלפון קווי? למה לספוג קרינה בחינם, כל בר דעת ינתב שיחה כשאפשר לקווי
אני באמת לא מכירה אף אחד שבאמת עושה את זה וכשמתקשרים אליו לנייד אומר חכו רגע ומתקשר מהקווי.
אם אתה עושה את זה אשריך אבל זה לא בדיוק משהו נפוץ שקורה
אני בהחלט נוהג כך אבל את בהחלט צודקת, זה לא משהו נפוץ ועצוב שכך. לגבי שאר הדברים מסכים בהחלט. יש עוד הרבה דברים שאפשר לקצץ בהם אם לא משחקים את המשחק של קיפינג אפ וויט דה ג'ונסס
בהחלט אפשר להוריד הרבה
אני תמיד בעד הגישה של להוריד הוצאות לדברים שלא חשובים לנו במיוחד, כי המטרה לחיות וליהנות לא רק לחסוך כסף פשוט אנשים לא שמים לב כמה כסף הולך על דברים שלא באמת משתמשים בהם ואפשר לוותר בקלות