ה-4% שיוציאו אתכם לעצמאות כלכלית בגיל 30 – או שלא?
יצא לכם לשמוע על חוק המשיכה של ה-4%?
בקבוצות הפיננסיות יש הרבה שיח על החוק הזה ככלל שיוציא אותך לעצמאות כלכלית.
כל מה שצריך לעשות זה לקחת את ההוצאה החודשית שרוצים ולהכפיל אותה ב-300.
צברתם את הסכום הזה? מצויין תמשכו 4% מדי שנה מהתיק (או 3% אם אתם טיפוס סולידי יותר) וזהו אתם חופשיים לצאת לעצמאות כלכלית ולשתות קוקוסים על החוף לשארית חייכם.
פשוט לא?
אז כן בתיאוריה זה פשוט ואולי עקב הפשטות הזו חוק המשיכה צבר פופלאריות כה גבוהה בקרב אלו השואפים לצאת לעצמאות מוקדמת. אבל הבעיה היא שבתיאוריה זה אמנם פשוט, אך בפועל יש לא מעט בעיות עם הרצון לצאת לפרישה מוקדמת לפי הכלל הזה.
מה באמת המחקר אומר
נתחיל בכך שרוב האנשים לא באמת קראו את המחקר המקורי ואת כל הפינות הקטנות שחשוב להכיר. אז מחקר טריניטי (שנקרא על שום האוניברסיטה בה בוצע המחקר) הוא מחקר שנועד לעזור לתכנן ניהול כספים בשוק ההון לפורשים. המחקר בדק מגוון של תיקים החל מ-0% עד 100% מניות והגיע למסקנות הבאה: אם מושכים 4% מהסכום המקורי עם התאמה לאינפלציה מדי שנה, תיק ההשקעות יספיק ב-98% מהמקרים למשך 30 שנה.
כמה נקודות שחשוב לשים לב
- המחקר מדד הצלחה על ידי כך שתיק ההשקעות נשאר ביתרה חיובית. זאת אומרת גם אם נשאר דולר בודד בתיק ההשקעות, מבחינת המחקר הזה זה נחשב הצלחה. ה-2% כישלון זה כשהתיק נכנס למינוס ולא היה מספיק למשוך 4% במשך 30 שנה.
- המחקר מדד את המידע לתקופה של 30 שנה. זאת מכיוון שהוא נועד לפנסיונרים במקום ולא לכאלו שרוצים לפרוש בגיל 30 , אין התחייבות למשך יותר מ-30 שנה
- החישוב נעשה כך שמושכים 4% כל שנה מהסכום המקורי והעלייה היחידה שיש הינה הצמדה לאינפלציה
אז מה הבעיות בליישם את חוק ה-4% כדי לצאת לפרישה מוקדמת?
- מה אם אני רוצה לחיות יותר מ-30 שנה – כפי שבטח יכולתם כבר לנחש, העובדה שהמחקר בנוי למשך 30 שנה וזהו, בעייתי למי שרוצה לפרוש מוקדם או מתכנן לחיות יותר מ-30 שנה הקרובות. לכן, אם רוצים לפרוש מוקדם במיוחד אם אתם צעירים יכול להיות שזה יעבוד אבל הסטטיסטיקה לא לטובתכם כפי שאולי הייתם רוצים לחשוב.
- בני אדם הם לא רובוטים – אני לא יודעת מה איתכם אבל לי נראה מאוד לא אינטואיטיבי למשוך רק 4% כשהשוק עלה ב-30% בשנה אחת או להוציא 4% אחרי שהשוק היה בירידות של 40%. רוב הסיכויים שזה פשוט לא יקרה. רוב הסיכויים שאנשים בתקופות טובות ימשכו יותר כסף ובתקופות של ירידות בשוק ימשכו פחות ובכך יהרסו את כל הקשר למחקר והיכולת להתסמך עליו. אלא אם כן אתם מתכננים לתת לצד שלישי גישה לתיק שלכם ולהגיד להם במדויק להוציא רק 4% מהתיק השקעות מדי שנה עם הצמדה לאינפלציה, רוב הסיכויים שכבני אנוש יהיה לכם קשה לעמוד בכללים הללו.
- ומה עם הילדים? – חושבים שעדיין זה רעיון טוב? אולי הילדים שלכם יחשבו פחות. שוב הצלחה במחקר נחשבת כך שהתיק נשאר ביתרה חיובית אחרי 30 שנה. זאת אומרת שיכול להיות שהתיק השקעות יצטמק משמעותית ותעניקו לילדים הרבה פחות כסף ממה שהיה לכם באופן מקורי. זאת כמובן זכותכם המלאה לבחור מה וכמה לתת לילדים אבל אם הייתה דרך למשוך 4% מדי שנה וגם שהקרן תשמור על ערכה ואפילו תגדל עם השנים כך שהירושה של הילדים שלכם תגדל זה לא יהיה עדיף?
אז אם אתם מתחת לגילאי הפרישה המסורתית (60+) ככל הנראה חוק המשיכה של 4% פשוט לא מתאים לכם. וגם אם אתם כן בגיל ויש לכם ילדים שהייתם רוצים לתת להם ירושה נכבדה, כנראה שזה לא הכיוון השקעות שמתאים לכם.
מה עדיף למי שרוצה תזרים חודשי של הכנסה מתמשכת ולפרוש מוקדם?
נדל"ן. אם הגעתם כבר לפי 300 מההוצאות החודשיות שלכם, אין שום בעיה כנראה לקנות נדל"ן ואז מתגברים על כל הבעיות ומקבלים לא מעט יתרונות נוספים:
- נדל"ן יכול בקלות לשרוד מעל 30 שנה ולהמשיך לתת שכירות (שלרוב גם תעלה עם עליית האינפלציה) מדי חודש
- גם בני אנוש יכולים בקלות לקחת שכירות מדי חודש, יש פחות תנודתיות של עליות וירידות
- ירושה לילדים ככל הנראה תהיה יותר גדולה עם השנים מכיוון שנדלן נוטה לעלות בערך שלו עם הזמן בנוסף לעליית השכירות. כך ההעברה לדור הבא תהיה גבוהה יותר ולא נמוכה יותר.
- מיסוי – מס רווחי הון בשוק ההון הוא 25%, על שכירות בישראל משלמים 10% (מעל רף פטור) או 15% אם מדובר בנדל"ן חו"ל
אז האם נדל"ן עדיף על שוק ההון?
חד משמעית לא.
מה שכן, אם רוצים לצאת לפרישה מוקדמת, חוק המשיכה של ה-4% ככל הנראה לא יתאים לצרכים שלכם ולא יאפשר לכם באמת לצאת לפנסיה בנוחות כפי שרציתם. במקרה כזה, כנראה שהשקעה בנדל"ן מניב תהיה אפקטיבית יותר לצרכים שלכם.
אז מתי כן להשקיע בשוק ההון?
בגדול, בכל מקרה שאתם לא רוצים השקעה ספיציפית שתניב תזרים.
שוק ההון והשקעה במדדים בפרט בגדול מצויין לצורך הגדלת הון לאורך זמן. היופי הוא שאפשר לעשות בקלות שגר ושכח וליהנות מתשואות יפות לאורך זמן. אז למטרות של חיסכון לילדים, השקעה לטווח ארוך או כל מטרה שבא לכם לזרום את הכסף ולשכוח ממנו שוק ההון יכול להיות אחלה של השקעה
מקרים כמו אלו הם קלאסיים כן להשקיע בשוק ההון :
- רוצים להגדיל הון לאורך זמן
- רוצים מינימום התעסקות
- יש רק סכומים קטנים להשקיע
- רוצים להשקיע בעקביות מדי חודש
- רוצים להשקיע סכום חד פעמי ולא לגעת בו במשך שנים
- לא מחפשים תזרים שוטף
- רוצים להשקיע מדי חודש אבל סכומים לא קבועים (למשל עצמאיים שכל חודש מכניסים ומשקיעים סכום אחר)
- רוצים להשקיע כל חודש אבל בלי התחייבות ספיציפית לכמה ומתי להשקיע
אם אתם עונים לאחת מהקטגוריות הללו, ורוצים להשקיע בשוק ההון במדדים (כי זו באמת אחלה השקעה כשהיא למטרה הנכונה) אבל לא ממש יודעים איך. יש לי סדנא מעולה שבתוך שעתיים בלבד יהיה לכם תיק השקעות משלכם מותאם אישית ותוכלו להתחיל להשקיע בקלות ובמחיר נגיש כל הפרטים כאן.