5 הרגלים יקרים – איך חוסכים כסף על ידי שינוי הרגלים

איך חוסכים כסף

ההרגלים שלנו הופכים אותנו בסופו של דבר להיות מי שאנחנו. ההרגלים הם אוטומט. מה שקורה על אוטומט, קשה לעצור. לכן, מאוד קשה לנו לעצור את ההרגלים היקרים שעולים לנו כסף. אז איך לחסוך כסף למרות ההרגלים שלנו?

כדי להתמודד עם כל בעיה, צריך קודם כל להכיר בכך שיש בעיה. הרגל בזבזני הוא בעייתי מאוד, במיוחד כשלא מודעים אליו. לכן ריכזתי עבורכם 5 הרגלים יקרים שעולים לנו לא מעט כסף במצטבר. איזה הרגל אתם מזהים אצלכם?

אז איך חוסכים כסף על ידי שינוי הרגלים?

 

הרגל יקר 1 – קונים יותר מדי

יש לנו נטייה לקנות ולעשות יותר ממה שצריך. אני אישית גדלתי בבית שבו ברור שאם מגיעים אורחים תמיד צריך להיות יותר ממספיק אוכל. אנחנו מתבדחים כל ארוחת שישי אצל אמא שלי, שאין מספיק אוכל למרות שעל השולחן אין מקום להכיל את כל השפע שהיא הכינה.

שנים חשבתי שזה משעשע אצל אמא שלי, עד שעברתי לגור לבד והתחלתי לארח. בן הזוג המקסים שלי כל פעם שמארחים אצלנו מעיר את תשומת ליבי לכך שאני מכינה יותר מדי אוכל. אמנם מתכונים זולים, אבל עדיין לוקח זמן להכין אותם. אני מנסה מאוד לעבוד על זה, אבל זה חזק ממני. המודעות לעניין היא בהחלט השלב הראשון.

הבעיה של לקנות יותר מדי היא לא ספיציפית רק לאירוח. יש לנו את זה בביגוד שהולך ונהיה זול יותר ויותר, באיפור, הנעלה וכדומה. למען האמת, אצל רוב האנשים הנטייה לקנות יותר מדי מתבטאת בקניות השבועיות בסופר.  כ-35% מהמזון שמיוצר בארץ הולך לפח! זה המון!

 

אנחנו קונים דברים סתם. בלי שום סיבה מיוחדת בשלל תירוצים:

      • היה מבצע
      • שיהיה בבית
      • זה שורד שנים
      • זה כל כך זול שחבל לא לקנות
      • אולי בעתיד נצטרך את זה

איך חוסכים כסף ומתמודדים?

בקלות, פשוט קונים פחות. אבל בתכלס אפשר להפחית זאת בכמה דרכים:

  1. לנהל רישום של המזון שזורקים כל שבוע לפח. לפעם הבאה פשוט לקנות פחות או להקפיא את מה שאפשר מראש.
  2. במוצרים שהם לא מזון, לא לקנות משהו חדש לפני שמעיפים משהו ישן. רלוונטי במיוחד לבגדים. אם קונים למשל נעליים חדשות, זה צריך לבוא במקום קיימות שנהרסו והתבלו.
  3. לדווח הוצאות ולעקוב אחריהן. עצם הדיווח יגרום לנו להיות מודעים להוצאות שכבר הוצאנו ולא לבזבז את כספנו על דברים מיותרים.
  4. לכו על גישת המינימליזם לפי סוד הקסם היפני ותקנו ותשאירו בבית רק דברים שעושים אתכם באמת מאושרים. כך לא תתפתו לקנות עודף של דברים מיותרים מלכתחילה.
  5. לעשות סדר ומלאי לעיתים תכופות. בניקיונות פסח אנשים זורקים כמויות של ג'אנק שמתישהו קנו ופשוט תפס מקום במשך השנה, או מוצרי מזון פגי תוקף. תחליטו לעשות סדר ולנהל רישום מסודר של מה יש בבית ומה אין. רלוונטי במיוחד למקפיא ומזווה. יש לי אישית מגנט על המקרר שרשום בו כל מה שיש בתאים האחוריים של המקפיא שאני שוכחת פשוט מקיומו.
איך חוסכים כסף
מצב המלאי של המקפיא שלי

 

הרגל יקר 2 – היצמדות למותגים

קניה של מותגים בלבד הינה הרגל יקר. אנחנו כבני אדם מעדיפים את המוכר, ומשלמים על כך ביוקר. אנחנו קונים את מה שאנחנו מכירים, את מה שההורים קנו בלי לחשוב על זה יותר מדי. אבל אם נעצור לרגע לחשוב על זה, לא תמיד יש סיבה שאנחנו קונים דווקא מותג מסויים ולא אחר.

אני חייבת להגיד שגם בתור מתבגרת מעולם לא הבנתי את הנושא הזה, לפחות בביגוד. מעולם לא עניין אותי הלוגו הקטן ששמים על הבגד שמכפיל את המחיר. היו מתווכחים שהלוגו הקטן הזה אומר איכות ושהבגד ישרוד שנים רבות. אך האמת היא שמותג כיום הוא כבר לא ערובה לכלום. את רוב הבגדים גם ככה מייצרים בסין באותם המפעלים.

הקטע הוא שמותגים זה לא ייחודי רק לביגוד. יש מותגים גם בקוסמטיקה, אלקטרוניקה בישום וכמובן אוכל. בהרבה מקרים אנחנו קונים את המותג שאנחנו מכירים למרות שיש אלטרנטיבה זהה וזולה יותר. יש כמויות של מוצרים שמיוצרים באותם המפעלים ורק אורזים אותם באריזות אחרות, יקרות יותר או פחות. הסופר מלא במוצרים ממותגים ומוצרים לא ממותגים שבמבחן טעימה עיוור לא נדע את ההבדל כלל.

איך חוסכים כסף ומתמודדים?

 

  1. לשים לב למותגיםשימו לב למה אתם קונים באופן אוטומטי. כשאתם קונים קרם הגנה (מוצר חובה לג'ינג'ים כמוני למשל) האם הולכים על ד"ר פישר המוכר? או שקונים משהו אחר שעובד באותה המידה? כשאתם צריכים לקנות מוצר מסויים, האם אתם חושבים על המוצר עצמו (למשל קפה) או על המותג (למשל קפה שחור טורקי)?
  2. חפשו במקומות הפחות נגישים – זה נתון ידוע בסופר למשל שהמוצרים המשתלמים ביותר נמצאים במדפים באמצע והזולים יותר נמצאים במדפים העליונים או התחתונים. אלא אם כן מדובר במוצרים לילדים, אז הם כנראה יהיו במדפים התחתונים. בנוסף לכך, חפשו באופן אקטיבי מוצרים בצד שמאל דווקא. מכיוון שרוב האנשים ימניים, הסופרים נוטים לשים את המוצרים הכי רווחיים בצד ימין. (עוד יתרון ללהיות שמאלית 🙂 ) לכן כשאתם עושים סיבוב בסופר הקדישו עוד כמה דקות למצוא את המותגים הפחות מוכרים והיותר זולים.
  3. חפשו חנויות עודפים או זולותאם אתם מתעקשים על מותג מסויים, לפחות נסו לחפש בחנויות העודפים. תוכלו למצוא שם את אותם הבגדים ברבע מחיר. שימו לב שהיום יש גם המון רשתות זולות לביגוד, הנעלה וקוסמטיקה וכדומה. אפשר למצוא שם מוצרים דומים מאוד למה שתמצאו בחנויות בקניון במחיר שפוי בהרבה.
  4. אל תקנו על אוטומט – אם אתם תמיד קונים בדיוק את אותו מוצר, תרשו לעצמכם לבדוק מתחרים זולים שלו. פעמים רבות תופתעו לגלות שאתם לא מזהים את ההבדל. במקום לקנות תמיד את המוכר התנסו בדברים אחרים שיכולים להוזיל לכם משמעותית את הקניות.

הרגל יקר 3 – קניה בתשלומים

קנייה בתשלומים הינה הרגל מגונה במיוחד בעיניי. תשלומים זה בעצם לתת לעצמנו לקנות יותר היום על חשבון החודשים הבאים. אבל, אם אין לנו את הכסף עכשיו, איך יהיה לנו חודש הבא?

הדבר הכי נורא, זה חלוקה לתשלומים של רכישות קבועות כמו קניות בסופר. תחשבו על זה רגע. בחודש הראשון אולי נשאר קצת יותר כסף בצד. אבל בחודשים הבאים אנחנו נשלם גם על הקניות של אותו חודש (כי הרי לא נפסיק לאכול פתאום) וגם על החודשים הקודמים! התשלומים שנצטרך לשלם לסופר רק יעלו ויעלו כל חודש! בגלל זה מעצבן אותי כל פעם ששואלים אותי בקופה לכמה תשלומים לחלק. זה כאילו מנסים להפיל אותנו בכח.

הבעיה העיקרית בתשלומים, היא שזה גורם לנו להרגיש שיש לנו יותר כסף ממה שיש לנו. בפועל, מדובר על הלוואה לכל דבר. אנחנו מלווים כסף, גם אם מדובר בתשלומים ללא ריבית. עדיין מדובר בהחזר הלוואה שיהיה צריך לשלם. תשלומים גורמים לנו להאמין שאנחנו יכולים לרכוש מוצרים, כשבפועל אין לנו את הכסף לכך. כשעושים הרבה תשלומים, אחרי כמה חודשים מוצאים שמתחילים את החודש עם מינוס של כמה אלפי שקלים בכרטיס האשראי. הכל מקניות שכבר שכחתם מהן מזמן.

איך חוסכים כסף
תשלומים גורמים לנו לחשוב שיש לנו כסף

בעיה נוספת היא כאב התשלום. כל פעם שאנחנו משלמים ורואים כסף יורד מחשבון הבנק, זה כואב לנו. אם אימצתם את ההרגל של לעבור על החשבונות מדי שבוע, תוכלו לראות את התשלומים המעיקים מדי חודש ויכאב לכם כל פעם מחדש.

תחשבו רגע על חופשה בתשלומים. החלטתם ללכת על חופשה מהממת כי מגיע לכם להירגע קצת. לא היה מספיק כסף לחופשה אבל מה הבעיה, אפשר לחלק לתשלומים. חזרתם מהחופשה המהממת שלכם הישר אל העבודה וחיי השגרה. תחושת הרוגע כבר נעלמה, השיזוף כבר דהה והשוקולדים מהדיוטי פרי כבר מזמן חוסלו. הדבר היחיד שנשאר להזכיר לכם את החופשה הזו היא התשלום המעיק עבורה. חודשים אחרי שחזרתם אתם עדיין משלמים על חופשה שכבר שכחתם שהייתם בה! זה נשמע לכם הגיוני?

 

איך חוסכים כסף ומתמודדים?

 

אם אין כסף לא קונים. חוק די ברור ופשוט. אמצו אותו. כך לא תיאלצו למצוא את עצמכם בחובות ובהחזרים.

המקום היחיד שבו הגיוני לשלם בתשלומים הוא על שירות שנמשך או משהו שממשיכים להשתמש בו. אם מדובר למשל על קורס של חצי שנה, אפשר לחלק ל-6 תשלומים. כנ"ל לגבי ביטוח שנתי, חלקו ל-12 תשלומים. כך תשלמו על משהו כל עוד אתם מקבלים את השירות עליו. אך אם מדובר על משהו שקונים פעם אחת ומקבלים הכל באותו רגע ואז לא משתמשים בו יותר (למשל מזון). אין היגיון לחלק לתשלומים.

 

הרגל יקר 4 – זלזול בכסף קטן

 

כבר כתבתי בעבר על כמה משמעותי זה לחסוך גם אם זה רק 10 שקל בחודש. כסף קטן הופך להיות כסף גדול עם השנים. כשחושבים על איך אפשר להשקיע את הכסף בטווח הארוך הוא יניב לנו ריבית דריבית ויעבוד בשבילנו.

לכולנו יש הרגל קטן כזה שעולה לנו לא מעט כסף בלי שנשים לב. בין אם זה פחית קולה (שבחייאת, זה רעל למה לשלם על זה?) שקונים עם כל ארוחה או ממתק לשעות אחר הצהריים או כל הרגל אחר. אם רק נשנה את הדברים הללו, יהיה לנו יותר כסף בכיס (ופחות במשקל).

יש לנו נטייה לזלזל בכסף קטן או בסכומים קטנים כי הם לא משמעותיים עבורנו. זה גם נכון עבור כל הוצאה בנפרד. ה-5 שקל שהוצאתם על חטיף בתחנת דלק או ה-10 שקל יותר שהתחילו לגבות מכם בחברת הסלולר זה באמת לא נורא לכשעצמו. הבעיה היא שהסכומים האלו מצטברים והופכים להיות הרבה יותר גדולים ממה שאנחנו חושבים.

איך חוסכים כסף
אל תזלזלו במטבעות זה מצטבר עם הזמן

איך חוסכים כסף ומתמודדים?

 

  1. דווחו הוצאות – הבעיה בהרגל של זלזול בכסף קטן היא שלרוב אנחנו כלל לא מודעים אליו. אם תתחילו לדווח הוצאות ישר תהיו מודעים לכמה אתם מוציאים על הדברים הקטנים הללו במשך היום. מודעות היא השלב הראשון. פעמים רבות, עצם הדיווח יגרום לכם לחשוב פעמיים על ההוצאה המיותרת.
  2. עבדו במזומןאם תתחילו להשתמש במזומן במקום בכרטיס אשראי, תרגישו גם את הכסף הקטן. תראו פתאום כמה מהר נעלם שטר של 200 מהארנק שלכם בלי שתשימו לב בכלל. היתרון העצום מבחינה פסיכולוגית של מזומן הוא שאנחנו רואים אותו עוזב אותנו כשמשלמים. תחשבו על זה, כרטיס האשראי חוזר אלינו לאחר התשלום, השטרות מזומן לא. בנוסף לכך, בכרטיס אשראי הרבה יותר קשה להיות מודעים לכמה בזבזנו. במזומן לעומת זאת, אפשר להוציא מראש סכום מוגבל ולדעת כמה נשאר לנו בכל רגע נתון.
  3. תכנון מראשהרבה הוצאות של כסף קטן יכולות להימנע על ידי תכנון פשוט מראש. בין אם זה לקחת בקבוק מים מהבית במקום לקנות שתייה או לקחת סנדוויץ או פרי במקום לקנות נשנוש בחוץ. זה נכון שמדי פעם אין שום דבר רע בלקנות פינוק קטן. הבעיה היא כשזה נהפך להיות הרגל אוטומטי וקבוע.

 

 

הרגל יקר 5 – דחיינות

 

הרבה פעמים, הנטייה שלנו לדחות דברים עולה לנו לא מעט כסף. זה הגיוני סה"כ יש הרבה דברים שאנחנו ממש לא אוהבים לעשות. מה שלא אוהבים לעשות, דוחים. הבעיה היא שיש מחיר לא קטן לדחיינות.

  • אם נדחה תשלום חשבונות, נשלם קנסות.
  • אם נדחה לקחת את הרכב לטיפול, המצב יהיה גרוע יותר ונצטרך טיפול יקר יותר.
  • אם נדחה להתמקח עם חברות התקשורת על המחיר, נמשיך כל חודש לשלם מחיר גבוה.
  • אם נדחה לבקש העלאה, נמשיך לקבל משכורת נמוכה ממה שמגיע לנו.

זה לא משנה מה הסיבה לדחיינות, היא עולה לנו כסף רב. הרבה יותר קל לשכוח מזה ופשוט לראות טלוויזיה ולא להתמודד. אבל בסופו של דבר אנחנו מפסידים מזה.

 

איך חוסכים כסף ומתמודדים?

 

  1. רשימת משימותהכינו רשימה של כל הדברים הקטנים שצריך להתמודד איתם שעולים לכם כסף. תחליטו עם עצמכם שכל יום אתם עושים משהו אחד וזהו. רצוי על הבוקר מוקדם לפני שאתם עושים דברים אחרים. פשוט שלמו את החשבון, התקשרו להתמקח או כל דבר אחר שצריך. עם הזמן אתם תתמכרו ללמחוק משימות מהרשימה והדחיינות תיעלם.
  2. צרו לעצמכם תזכורות קבועות – הרבה פעמים דחיינות נובעת משכחה וחוסר סדר. צרו לעצמכם תזכורת קבועה למשימות. כך שלא תוכלו להתעלם או לשכוח.
  3. שיטת הגזר והמקלחסמו פייסבוק, אל תתנו לעצמכם לראות טלוויזיה או פשוט תמנעו מעצמכם משהו שאתם אוהבים עד שתבצעו משימה אחת לפחות. כך תוכלו לקשר את המשימות הפחות כיפיות עם כאלו שהן כן כיפיות עבורכם והמוטביציה לעשות את מה שצריך תעלה.

 

לסיכום – 5 הרגלים יקרים שעולים לנו כסף

 

כוחו של ההרגל הוא חזק יותר מרובנו. כדי להתמודד עם התהליך האוטומטי של ההרגל, עלינו לעשות מאמץ כדי לשנות אותו. אני יכולה להגיד שאישית לפני כמה שנים אני הייתי בעלת כל ההרגלים היקרים הללו. עם עבודה עצמית, משמעת ורצון, הצלחתי לשנות את ההרגלים הללו. וגם אתם יכולים.

איך חוסכים כסף?
איזה הרגל אתם מזהים אצלכם?

זה לא קל, אבל זה משתלם מאוד בטווח הארוך.

אז מה ההרגל המגונה שלכם וכיצד אתם מתכוונים להיפטר ממנו?

 

3 מחשבות על “5 הרגלים יקרים – איך חוסכים כסף על ידי שינוי הרגלים”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top

שמעת על כך שאפשר בעזרת מדדים להשקיע בקלות ולעשות "שגר ושכח"?

רצית לפתוח תיק השקעות אבל לא ידעת בדיוק מה לעשות ומה לקנות ולא היה לך עם מי להתייעץ?

זאת בדיוק הסדנא עבורך! מזמינה אותך להצטרף אליי לסדנא שבה נבנה ביחד ונמצא את התיק השקעות המותאם במיוחד עבורך. 

דילוג לתוכן