אני רוצה חופש כלכלי. מאוד רוצה חופש כלכלי. אני רוצה לקום בבוקר ולדעת שיש לי חופש מוחלט להחליט אם אני רוצה לעבוד או לשבת מול הטלוויזיה כל היום. אני רוצה לדעת שאני יכולה לטוס לאן שאני רוצה ולטייל בלי לבקש אישור מאף אחד. אני רוצה לדעת שלא יהיו לי דאגות כלכליות יותר עד סוף חיי. לכן אני מוכנה "להקריב" לכאורה הוצאות על דברים שאני לא באמת צריכה כדי שיהיה לי חופש אמיתי.
הרעיון הוא פשוט, להוציא משמעותית פחות ממה שאני מכניסה ולהשקיע את כל הכספים בהשקעות פסיביות וזולות ככל הניתן בשוק ההון. אני מודה שנכון לעכשיו אני ובן זוגי חוסכים רק כ-50% מההכנסה שלנו ולכן הבלוג הזה יתאר את המסע שלנו לקראת קיצוץ בהוצאות והגדלת הכנסות. כן אני יודעת מה אתם חושבים לעצמכם עכשיו, וואלה יופי שני הייטקיסטים מתלהבים שהם יכולים לחסוך הרבה כסף, מה זה רלוונטי לשאר האנשים? אז זהו שזה כן רלוונטי, כי העצות שמופיעות בבלוג הזה משפיעות על כולם. אנחנו מדברים כאן על לעשות סדר בכל התחום הפיננסי, לפתוח עיניים ולראות שכל אחד ואחד מאיתנו יכול להוציא הרבה פחות ולחסוך הרבה יותר אם רק ישקיע את הזמן בתכנון נכון, צרכנות נבונה, סקרי שוק, ביצוע שיחות מעיקות עם גורמים פיננסים וכדומה.
האמת שהדרך הכי פשוטה לחסוך בהוצאות היא לחשוב פעמיים על כל הוצאה. ברגע שמבינים שכסף לא קונה אושר אלא שהדרך לאושר היא דרך חוויות מעצימות, הגשמת מטרות וקשרים חברתיים קרובים הרצון להוציא כסף על עוד בגד או גאדג'ט משמעותית פוחת. האמת המרה שכולנו עמוק בפנים יודעים היא שלקנות עוד משהו נוסף לא באמת יעשה אותנו מאושרים יותר אלא רק יגרום לנו לרצות יותר דברים שאנחנו לא צריכים ולא ישמחו אותנו. שיחות כאלו קורות תדירות אצלנו בבית. בן זוגי מתלהב מהטלוויזיה החדישה והמשוכללת שאח שלו קנה בכמה אלפי שקלים, הוא מקנא ורוצה לקנות טלוויזיה חדשה, זה רק 5,000 ₪ יש לנו את הכסף אז למה לא? אני מזכירה לו בעדינות שיש לנו טלוויזיה טובה ועובדת היום, אמנם לא גדולה בטירוף ולא משוכללת במיוחד אבל עושה את העבודה לא רע ובכלל אנחנו לא רואים יותר מדי טלוויזיה גם ככה. כן, באסה, טוב נו כשהטלוויזיה עוד כמה שנים תתקלקל נקנה חדשה ומשוכללת נכון? ברור, אז הגיוני לקנות, רק יד שניה כן? 😉
העניין הוא שלרוב ההתלהבות ממוצרים חומריים היא רגעית ולאחר מחשבה נוספת עוברת. בכלל אם היינו קונים טלוויזיה חדשה אולי היינו מתלהבים איזה חודש ורואים יותר טלוויזיה (מה שבכל מקרה עדיף שלא נעשה) ואחרי זה כבר לא ממש היינו שמים לב להבדל. האמת הפשוטה היא שאת רוב הדברים שאנחנו צורכים בכספנו שאינם אוכל, מגורים וחשבונות הינם בגדר מותרות (מיותרות). הפסיכולוג הנודע אברהם מאסלו זכה לפרסום עקב תיאור פירמידת הצרכים הבסיסית של בני אדם. שימו לב שרק שני השלבים בבסיס הפירמידה דורשים בהכרח עלות כספית, אוכל ו-4 קירות שיגנו עלינו מהווים את הבסיס של הצרכים שלנו. מעבר לכך, בשביל לזכות בהערכה, קבלה, אהבה ומימוש עצמי אין ממש צורך לבזבז יותר מדי. החברים והמשפחה שלנו אוהבים, מעריכים ומכבדים אותנו כמו שאנחנו כבר היום.
למרות שהצרכים הבסיסיים הינם אכן הכרחיים גם בהם צריך לעשות הבדלה גבוהה בין מותרות להכרח.
- חייבים לאכול, אבל לא חייבים לאכול כל יום בשר או ארוחה במסעדת גורמה.
- חייבים 4 קירות להתגורר בהם אבל לא חייבים בית 200 מ"ר עם גינה, מרפסת ו-5 חדרים בשכונה הכי יוקרתית.
- חייבים שתייה אבל לא חייבים מיצים, שתייה קלה עמוסה בסוכרים ותמי 4 במטבח, מים מהברז הם לרוב הדבר הכי טוב וזול שאתם יכולים לעשות לגוף שלכם.
- חייבים טמפרטורת גוף נורמלית אבל לא חייבים כל הזמן להדליק מזגן או חימום שצורכים משאבים רבים מהסביבה ומחשבון הבנק שלנו, אפשר פשוט להתלבש בהתאם.
- חייבים תחושת שייכות אבל זה לא אומר שצריך לשלם דמי כרטיס לכל מועדון לקוחות שרוצה אתכם אצלו או שחייבים להוציא כספים רבים על הבגדים ה"נכונים" כדי להיות בחברה ה"נכונה".
- חייבים הערכה עצמית ותחושת קבלה מאחרים אבל לא חייבים לקנות הרכב הכי יקר, השעון הכי יוקרתי ובגדי מעצבים כדי לקבל הערכה. מספיק להיות בני אדם טובים ולעזור לאחרים.
- חייבים מימוש עצמי והגשמת שאיפות אבל לא חייבים ללכת לשלם למרכז רוחניות בשביל לשתוק שבוע שלם או לעבור תהליך שילמד אתכם על עצמכם מה שאתם כבר יודעים.
המסר שלי הוא שאפשר לחיות חיים טובים, מספקים ומאושרים ולהוציא הרבה פחות כסף ביום יום בלי להרגיש שירדנו טיפה באיכות החיים שלנו. הטריק הוא פשוט לשנות את ההגדרה של איכות חיים! במקום לחתור אחר רכוש וסיפוק זמני על ידי מוצרים חומריים לחתור לאושר וסיפוק על ידי יצירת מערכות יחסים משמעותיות, עיסוק בתחום שאוהבים או חיבור מחדש לטבע. הבית שלנו לא חייב להיות הכי משופץ ומושקע בעולם אבל אם כל יום כשנחזור אליו נהיה מוקפים באנשים שאנחנו אוהבים זה ירגיש כמו המקום הכי טוב בעולם. הארוחות שלנו לא צריכות להיות ארוחות שף אבל אם נתאמץ וסוף סוף נצליח להכין מתכון שפעם פחדנו ממנו נרגיש סיפוק והצלחה (וכמובן נזכה להערכה משאר סובבי השולחן). הגישה שלי היא להשיג איכות חיים על ידי כך שמשקיעים בדברים החשובים ומשמחים באמת בחיים, אשר למרבה המזל הם לגמרי חינם!
אז איך אפשר לחסוך 75% מהמשכורת? תורידו את התשוקות החומריות, תתכננו לטווח הרחוק, תתמקחו, תשקיעו בבני הזוג ובאהובים עליכם ותחפשו תמיד אלטרנטיבה להגיע לאותה המטרה ללא הוצאה כספית. כשמתמקדים רק בדברים שלא חשובים בחיים, קל מאוד לבזבז הרבה כספים, ברגע ששמים את הפוקוס על הדברים שבאמת עושים אותנו מאושרים, ההוצאות יורדות גם בלי שנרגיש. רוצים עצות יותר קונקרטיות לחיסכון? בפוסטים הבאים!
פוסט מעניין ומעורר מחשבה אני מסכימה עם כל מה שכתבת
רק לחסוך 75 אחוז מהמשכורת זה תלוי גם כמה מרוויחים
כי אם למשל יש למישהו הוצאת שכירות על בית 3 אלף והוא מרוויח 7 אלף אז כבר זה לא יהיה 75 אחוז
אבל אני מסכימה שהמגמה צריכה להיות גם כמה שיותר לוותר על כל המותרות וגם כמו שכתבת בדברים האחרים לבחור באלטרנטיבות הזולות יותר ואת השאר לחסוך
את צודקת לולה, היחס חיסכון אכן תלוי גם בכמה מרוויחים. אבל השאלה היא למה לא להעלות את ההכנסה? לא חייבים רק להצטמצם אפשר גם להתרחב. למשל מה עושים כאשר מקבלים העלאה במשכורת? רוב האנשים לא יפנו זאת אוטומטית כלפי העלאת החיסכון אלא להעלאת רמת החיים אבל בהחלט אפשרי למנף תוספת הכנסה להגדלת החיסכון.
קודם כל, הכתיבה שלך נעימה וקולחת, ברורה וכיפית לקריאה.
אחלה בלוג לבקר בו 🙂
לגבי הפוסט – חייב להודות, מבלי להיות ביקורתי יתר על המידה, הכתוב פשטני מדי.
המסר שלך ברור, צודק, קולע וכל תהליך החשיבה להגעה למסקנות הרבות שכתבת פה נכונות. כל העניין הפיננסי והבזבזני… יש פה במאמר עצות טובות, ואפילו טובות מאוד!… אבל הכותרת היא כמעט קליקבייט.
אפשר לחסוך באמת 75% מהמשכורת החל משכר שבו 3,000 ש"ח בערך יהיו אותם 25% הנותרים… תסכימי איתי שלחיות מ- 3,000 ש" בחודש נטו לא רק שזה זול מאוד לאדם אחד (שאינו סטודנט שמתגורר במעונות בלי כסף לצאת לבירה עם חבר או לקנות קלסר), אלא שאפילו הסולידית לא מצליחה בזה!
חדר בדירת שותפים (בפריפריה אפשר ב- 1,000 ש"ח, במרכז הכי זול האפשרי הוא בסביבות 1,500 ש"ח), מזון נורמלי זול שאינו ארוז בפלסטיקים (קטניות, ירקות, פירות, גבינות, ביצים,
מעט בשר, דגים) וללא רעל מעובד תעשייתי שמתומחר ביוקר (שתיה קלה ממותקת, מים מינרלים בבקבוקים, חטיפים, מעדני חלב, יותר מדי בשר, שלל מנות חמות וכל מה שמגיע ממפעלים בעצם), תחבורה (חופשי-חודשי החל מ- 300 ש"ח לחודש בערך בלי נסיעות בין עירוניות או מוניות מיד פעם כשאין אוטובוסים בלילה ובשבתות), הוצאות קבועות (חשבונות של הדירה חשמל-ארנונה-מים-גז-וועד בית, סלולר, ביטוח בריאות מקוף, ביטוח סיעודי ועוד כמה הוצאות מפה ומשם לכיסוי קטסטרופות).
בקיצר, כיף פה… אפילו הסולידית כמו שהזכרתי חיה מ- 4,000 ש"ח בערך, והיא מתקלחת במים קרים, מכינה את השמפו שלה בעצמה ורוחצת כלים עם סודה לשתיה.
אולי בגלל כל הנ"ל היא מצליחה לחיות כל כך זול! מה יאמר ומה יספר מי שמעז לרכוש שמפו הוואי פעם בחודש? 🙂
משמע?
שממשכורת ממוצעת במשק, שנכון לפברואר 2017 זה בסביבות ה- 10K ברוטו (9,986 ש"ח ליתר דיוק), כלומר 8,000 ש"ח נטו בערך אחרי הורדות ומיסים (והייתי נחמד!), לחסוך 75% מהנטו משמעו לחסוך 6K בחודש ולחיות מ- 2K בחודש.
אפשרי?
מסופקני מאוד, מאוד, מאוד.
ובכלל, כמה אנשים מרוויחים מעל הממוצע שהם לא בהיי-טק?
סוג של חצי מסקנה פסימית – לא ישים. נקודה.
למה לבאס? למה לא ישים? למה להרוס את הרוח הגבית?
לא הורס… רק אומר שבמידה ואתה מרוויח מעל הממוצע בהרבה, יותר לכיוון ה- 15K ברוטו, אולי אז מתחיל להיות ישים לחסוך נתון של 75% ממשכורת הנטו.
לאנשים רגילים יותר עם שכר ממוצע (שוב, 10K ברוטו, 8K נטו) ישים יותר לחסוך בסביבות ה- 50% וגם זה אם הם חיים כמו הסולידית!(להלן האאוריקה בכל הקשור למחושבות, חסכנות, מינימליסטיות ובכלל).
משמע?
צריך להרוויח יותר מהממוצע במשק.
מסקנה #2 – לעבוד בהיי טק וללמוד הנדסה. כן, זה כזה פסימי.
בימינו אנו אפילו אנשים משכילים ואקדמאים עם תארים שניים במדעי הטבע לא מרוויחים 10K ברוטו. אני יודע זאת ממקור ראשון.
כבר לא יודע לגבי אלו עם התארים במדעי החברה או מדעי הרוח. מקווה שהם מצליחים לאכול בשר פעם בחודש 🙂
מסקנה #3 – במחילה מכבודך ובשיא הרצינות, קל לו לאדם שמרוויח יפה מאוד (נידבת בעצמך את פריט המידע שאתם הייטקיסטים) לחשוב שאפשר לחסוך 75% מהשכר.
וזה עוד בלי ילדים (או עם?), בלי רכב (או עם?)… ועדיין, כוונתך טובה והפוסט הזה חשוב מאוד! אז אני מפרגן 🙂
מעניין 🙂
ביולוג,
שמחה לשמוע שאתה מפרגן 🙂
הגישה שלי תמיד היא לשאוף לירח מקסימום נגיע לכוכבים. גם אם לא יגיעו ל-75% חיסכון אלא ל-50% זה עדיין מעולה.
חוץ מזה, הגישה אינה רק לצמצם את עצמך בלבד, אלא גם ניתן להגדיל הכנסה ולהוסיף מקורות נוספים של הכנסה וכך גם מי שמרוויח משכורת נמוכה יכול לשאוף להגדיל אותה, בכל זאת יש שני צדדים למשוואה =)
פינגבאק: עצמאות כלכלית ב-3 צעדים פשוטים | האופטימית הדרך לחופש כלכלי
פינגבאק: פעמונים - עמותת ייעוץ כלכלי שתוציא אתכם מהמינוס | האופטימית