מדי פעם אני אוהבת להביא לכאן סיפורים מעוררי השראה של אנשים שהצליחו מבחינה כלכלית למרות משבר כלכלי בדרך. זאת כדי ליצור ניגוד לסיפור האישי שלי ולהראות ששיפור המצב הכלכלי אפשרי לכל אחד ובכל מצב. אני באמת ובתמים מאמינה שגם אנשים שנקודת הפתיחה שלהם קשה יותר, יכולים להצליח בסופו של דבר. גירושים הם עסק לא פשוט כלל, בעל השלכות כלכליות שיכולות להיות הרסניות. אם טענתי בעבר שכל מעמד הביניים נמצא בסכנה כלכלית, הרי שציבור הגרושים גרושות נמצא בסכנה כלכלית גבוהה אף יותר. בתור ילדה להורים גרושים, חוויתי את ההשפעות של גירושים מכוערים, הן מבחינה רגשית והן מבחינה כלכלית על בשרי. לכן, היה לי חשוב מאוד להביא את הסיפור האופטימי הזה ולהראות שזה לא חייב להיות ככה. ההתמודדות הכלכלית היא עדיין קשה, אך היא בהחלט אפשרית.
אני רוצה להציג לכם השבוע את אמיר, חבר טוב ומאמן לכלכלת משפחה. את אמיר הכרתי במסגרת העבודה שלי בסוד הכסף והתאהבתי בגישה האופטימית שלו וברצון שלו תמיד לעזור ולתת מעצמו לאחרים. הסיפור של אמיר מדגיש יותר מכל את המשפט הידוע: שיותר ממה שצריך לדעת עם מי להתחתן צריך לדעת ממי להתגרש. אך למרות שעשו הכל נכון ובצורה יפה, המצב הכלכלי עדיין הדרדר במהירות לאחר הגירושים ואמיר הגיע למשבר כלכלי. בסופו של דבר, אמיר הצליח לחלץ את עצמו מהמשבר הכלכלי ולשפר את מצבו, לטובתו ולטובת בנותיו. אז ללא הקדמות נוספות, קבלו את הסיפור של אמיר 🙂
תאר לי המצב הכלכלי לפני ואחרי המשבר הכלכלי של גירושים?
לפני הגירושים, חיינו במצב כלכלי לא רע. לא ברווחה מאוד גדולה אך גם לא בצמצום. נסענו לחו"ל, טיילנו המון, קנינו דברים לבית ולא חסכנו שום דבר מהבנות. שלוש הבנות שלנו הלכו לחוגים ולא היה חסר להן דבר. מצד שני גם לא חסכנו בכלל. לא חיינו ברמת חיים מאוד גבוהה אלא מעמד ביניים טיפוסי. הייתי שכיר בתפקיד ניהולי עם שכר מעל הממוצע ורכב חברה והחיים היו ללא דאגות כלכליות מיוחדות.
אמנם ידעתי ממי ואיך להתגרש ואין אפילו רבע טענה כלפי אשתי לשעבר. טובת הילדים הייתה תמיד לעינינו בתהליך וזה הקל משמעותית על הגירושים. למרות שההסכם בינינו הוא מאוד הוגן גם בעיני, מצאתי את עצמי במצב בו ההוצאות שלי עולות על ההכנסות שלי בכ-5000 שקל לחודש. הבנתי שאם לא אעשה שינוי כלשהו, ההתדרדרות תהיה מאוד מהירה והמשבר הכלכלי רק יחריף.
אז איך התמודדת עם ההפרש העצום הזה בין ההוצאות להכנסות?
הנטייה הראשונה שלי הייתה לחשוב איך להגדיל הכנסה. אך בשביל לייצר 5,000 שקל נטו יש לייצר שכר שהוא קרוב לשכר במשק כשכר נוסף. הבנתי שלפני שאני מתחיל לחשוב על הכנסה נוספת אני חייב לחשוב לנהל את ההוצאות שלי קודם.
פתאום בגיל 44 הייתי צריך להתחיל לחיות לפי תקציב מוגדר ומסודר. זה היה שינוי שהיה מאוד קשה בנוסף לכל השינויים שהיו בזמן הזה. הייתי צריך לעשות את הסוויטץ' ולקבל את ההדרכה הנכונה איך לעשות את הדבר הזה ולהתאזן מבחינה כלכלית.
איך הצלחת להתמודד עם השינוי הכלכלי?
החלטתי להירשם לקורס להתנהלות כלכלית נכונה. בעקבות הקורס התחלתי לנהל תקציב ולעקוב אחר ההוצאות. הפחתתי את ההוצאות שלי בכ-1,500 ₪ בחודש. אני עד היום מתנהל לפי תקציב וכל הוצאה נרשמת. התחלתי לגעת בנושאים שלפני כן נמנעתי לחלוטין מלהתעסק איתם כגון החזרי מס ואפיקי השקעה שונים. התחלתי ללמוד ולהבין במונחים כלכליים שהייתי נתקל בכל מיני כתבות ונשמעו לי כמו קללות.
ממצב של לרצות להתאזן כלכלית הבנתי שלא מספיק רק להתאזן כלכלית אלא חייבים לייצר לעצמנו עתודות.כלומר, מצבורי כסף שיעבדו בשבילי גם אם אני לא יכול. החיים הם דינאמיים והכל יכול להשתנות וחשוב שיהיו לנו עתודות וחלופות למקרי חירום.
מה עשית כדי להגדיל את ההכנסות ולצאת מהמשבר הכלכלי?
למדתי על השקעות וכמה מסוכן יותר לא להשקיע והבנתי שאני חייב גם להתחיל להשקיע. השקעתי את הכסף שהיה לי בצד מהגירושים בהשקעה מניבה. באופן כללי התחלתי להכיר ולהבין יותר את עולם ההשקעות ולא לפחד ממנו. אני אפילו אודה בכך שאני מתחיל קצת ליהנות מזה 😀 .
במקביל התחלתי לחשוב על לייצר הכנסות נוספות. כי במצב שאני הייתי בו, אין ברירה אחרת. התחלתי לעסוק בשיווק שותפים ושיווק דיגיטלי. הבנתי שאם אני צריך לעבוד בעבודה נוספת, כדאי שזה יהיה במשהו שאני אוהב לעשות. מה שאני הכי אוהב לעשות זה לעבוד עם אנשים, לכן החלטתי לפנות לתחום הייעוץ לכלכלת משפחה. שימשתי כמנטור בשתי תוכניות יוקרתיות לכלכלת המשפחה ושיווק דיגיטלי. אני גם מעביר הרצאות בנושא התפתחות אישית.
מכל הפעילויות הללו, הצלחתי לייצר עוד הכנסות ולשפר את מצבי הכלכלי. בעצם אני לקחתי את כל מה שלמדתי, בעקבות המצב המשפחתי והמשבר הכלכלי שחוויתי ובניתי לי ארגז כלים. כיום אני יכול להתמודד יותר בקלות עם משברים כלכליים. יותר חשוב מזה, אני עוזר בעזרת כלים אלו שלמדתי לאחרים לעשות את אותו הדבר.
אם היית יכול לחזור כמה שנים אחורה עם הידע שיש לך היום מה היית עושה אחרת?
חבר שלי אמר פעם שלכל הדחקה יש מוצאי הדחקה. הפחד שלי להתעסק עם דברים שקשורים להתנהלות הכלכלית כמו לבנות תקציב משפחתי או להתמודד עם רשויות המס או כל עולם ההשקעות בסופו של דבר התפוצץ לי בפרצוף. הפחדים האלו הם אלו שיצרו את המשבר הכלכלי. במקום להגיע למצב שבו אני צריך להתמודד עם הדברים האלה כי אני חייב, הייתי רוצה להיות במצב שבו אני מתמודד עם הדברים האלה מתוך בחירה חופשית ולא מתוך לחץ. אז היו לי באמת הרבה יותר אפשרויות ממה שיש לי היום. אם הייתי מתנהל עם תקציב, לומד את עולם ההשקעות ומתעקש להשיג מהמוסדות את הכספים שחייבים לי, בהכרח מצבי הכלכלי היה טוב בהרבה היום.
מה העצות שהיית נותן לאנשים שחווים משבר כלכלי כגון גירושים
הסיבה שקראתי לעסק שלי איש רגיל, היא שאני לא יותר חכם ולא יותר מוכשר מאף אחד אחר. אם אני הצלחתי כל אחד יכול להצליח. איך עושים את זה ? דבר ראשון לא מתייאשים, לוקחים אחריות ומבינים שהעובדה שנתלונן על המצב לא תוציא אותנו ממנו.
אנחנו צריכים לפעול בשני מישורים במקביל:
- לצמצם את ההוצאות
- למצוא את הדרך לייצר הכנסה נוספת
זה בכלל לא משנה אם הטענות שלנו מוצדקות או לא. המדינה לא תמיד שם לתמוך באנשים שנמצאים במצבים קשים, אך זו המציאות ואין לנו ברירה אלא להתמודד איתה. אם לא נעשה את זה בשביל עצמנו, אף אחד אחר לא יעשה זאת והמשבר הכלכלי שלנו רק יחריף.
חייבים להבין שהתוצאות לא מיידיות וזה לוקח זמן להתאושש כלכלית. יש עקומת למידה שיש לעבור עד שהמצב משתפר ואני יודע מניסיון שזו תקופה לא קלה. כי לרוב לא מדובר רק על ההיבט הכלכלי, יש גם את ההיבט הרגשי של התמודדות עם משבר. אבל אני באמת חושב ומאמין שכל אחד יכול.
מה העצות שהיית נותן לזוגות צעירים?
אני הייתי רוצה לתת כמה עצות:
- ללמוד ולהכיר ולהבין מה הם עושים בתחום הפיננסי
- לבנות תוכנית כלכלית מעבר לכמה נוציא על החתונה
- להקנות הרגלים של התנהלות כלכלית שתאפשר להם לאזן בין תקופות של רווחה כלכלית לתקופות של לחץ כלכלי
- לצמצם נזק מראש לאתגרים כלכליים כגון פיטורין או לידה
חוץ מזה, הייתי ממליץ לשני בני הזוג להיות מעורבים ומודעים למצב הכלכלי. לצערי ברוב המקרים שאני מכיר כיום, אחד מבני הזוג שולט בנושא הכספים ולשני אין כמעט מושג מה קורה שם. ישנה בעייתיות רבה בכך שכל הנטל מופעל על אחד מבני הזוג והשני מעדיף לא להתעסק בנושא בכלל.
מחקרים מראים שאחת הסיבות המרכזיות לגירושים הם בעיות כלכליות. מניעה של בעיות אלו מראש יכולה לחסוך תסכול רב בין בני הזוג. מעבר לכך, התנהלות כלכלית נכונה כזוג, מפחיתה את החיכוכים בין בני הזוג ומשפרת את הזוגיות ואת העתיד הכלכלי.
כיום אחרי שיצא לי ללוות כלכלית זוגות צעירים, הבנתי שזה הקהל שאני הכי אוהב לעבוד איתו. אין כמו להקנות יסודות אשר ישפיעו על החיים של האנשים לטווח הארוך ויעזרו להם לבנות זוגיות טובה ומציאות כלכלית הרבה יותר טובה ממה שרוב הזוגות הצעירים בארץ חיים בה. וזה מצחיק, כי בדרך כלל כשמדברים עם זוגות צעירים על התנהלות כלכלית אחראית, הם חושבים שהחיים שלהם הולכים להיהרס. מהר מאוד הם מגלים, שבאופן פרדוקסלי, ההתייעלות וה"כאילו צמצום" גורמים להם לחיות ברמת חיים הרבה יותר גבוהה ממה שהם היו חיים אם הם לא היו דופקים חשבון.
זה היה הסיפור של אמיר, איש רגיל שמצא את עצמו במשבר כלכלי לא פשוט אך הצליח לצאת ממנו. מקווה שנהניתם ושאבתם השראה מהסיפור. אני מאחלת לכל מי שנמצא במצב דומה, למצוא את הדרך החוצה מהמשבר הכלכלי במהרה. מי שרוצה להיעזר בשירותיו של אמיר כיועץ כלכלי מוזמן להשאיר פרטים כאן.
פינגבאק: איך לבחור יועץ השקעות - חלק ב - האופטימית