הייתם ילדים טובים, למדתם, חקרתם והתעניינתם ועכשיו אתם מבינים יותר באוסף המספרים המסורבל הזה שנקרא שוק ההון. עכשיו הגעתם לשלב שהבנתם שאתם חייבים, פשוט חייבים להתחיל לחסוך ולהשקיע את הכסף יש לכם אסטרטגיה כללית, קראתם והבנתם ואולי אפילו עשיתם קורס בנושא. אבל עכשיו, איך מתחילים?? להשקיע בארץ? בחו"ל? באג"ח? מדדים? במניה הלוהטת שדוד מהבאסטה בשוק הרוויח בה עשרות אחוזים? איך קונים בדיוק את המניות? דרך הטלפון כמו בסרטים? באינטרנט? או שאולי יש איזה אפליקציה? בקיצור, לא פשוט להבין איך לעשות את הצעד הראשון לעבר ההשקעה אבל היי בשביל זה אני כאן לא? 🙂
שלב ראשון- תיק וירטואלי
אז קודם כל אט לכם, לקרוא וללמוד זה מעולה אבל ניסיון מעשי ילמד אתכם הכי הרבה לא רק על שוק ההון אלא בעיקר גם על עצמכם. בשלב הראשון תקימו תיק השקעות וירטואלי, רוב הבנקים מספקים אפשרות זו ללקוחותיהם דרך האתר שלהם, אם לא יש גם בגלובס ובכלכליסט ובטח בעוד כמה מקומות שגוגל מכיר. כשתפתחו את התיק תקבלו סכום כסף התחלתי שתוכלו לסחור בו, איזה כיף! כסף וירטואלי חינם אין כסף! ועכשיו לשאלת השאלות, במה משקיעים? איך בוחרים את רכיבי תיק ההשקעות באופן פרקטי? האם אתם מעדיפים סולידי או מוכנים לקחת סיכונים בשביל האפשרות להרוויח יותר?
שבו, תחשבו על זה ותבנו לכם תיק וירטואלי מניירות ערך שנראים לכם מתאימים. תעקבו אחרי התיק ותראו את ההתקדמות שלו. תיהנו מהחיפוש אחר ניירות הערך, תבדקו את מה שאתם כן יודעים לבדוק ותחפשו את התמהיל סיכון שנראה לכם הכי מתאים עבורכם. תנסו לפזר את ההשקעות על פני כמה אפיקים, תעודות סל, קרנות נאמנות, מניות ואג"חים ולראות את ההבדלים בהתנהגות של כל אחד מהניירות השונים הללו. התיק הוירטואלי ייתן לכם דריכת רגל מוגנת יחסית בשוק ההון אבל עדיין יאפשר לכם להרגיש את התנודתיות שלו ולצבור ניסיון פרקטי.
היתרון בתיק ההשקעות הוירטואלי הוא שאין לכם אפשרות להפסיד דרכו כסף באמת, החיסרון הוא שאתם יודעים את זה. הידע שזה כסף וירטואלי יכול אולי לגרום לכם לקחת סיכונים שבכסף שלכם לא הייתם לוקחים או לא להתייחס להפסדים וירטואלים ברצינות כי זה לא באמת כסף אמיתי. הרעיון כאן הוא ללמוד על שוק ההון באופן מעשי אבל הרבה יותר חשוב זה ללמוד על עצמכם.
איך אתם מתמודדים עם הפסד וירטואלי?
האם מסך אדום מדכא אתכם לכל היום?
האם אתם מצליחים לשבת בצד ולהישאר פסיביים או שאתם נלחצים ורוצים למכור את ניירות הערך הוירטואליים רק כדי לא לראות אדום מול העיניים?
האם נהרס לכם כל היום כי הנייר ירד והפסדתם 1,000 ₪ וירטואליים?
מה יקרה אם תפסידו 5,000 ₪ וירטואליים? מ
ה המספר שמפחיד אתכם להפסיד אותו?
ואם הרווחתם האם אתם ישר רצים לקנות עוד מהנייר ערך שהרוויח למרות שאתם יודעים שעכשיו הוא יקר יותר ולא בטוח שימשיך לעלות?
כל כמה זמן אתם בודקים את התיק?
האם אתם נהיים אובסיסיביים לגבי לבדוק את ההשקעות כל כמה שעות או שאתם בוחנים אותו אחת לכמה ימים?
כל המידע הזה יכול לעזור לכם לבחור את ההרכב של התיק לאחר מכן.
שלב שני – סבב בנקים
לכו לכמה בנקים שנמצאים באיזור שלכם במטרה לשבת איזה חצי שעה, שעה עם היועץ השקעות בבנק (כמובן רצוי לוודא שיש יועץ בסניף לפני) ונהלו איתם שיחה. זה לא חייב להיות הבנק שלכם אבל אפשר בהחלט להתחיל איתו. הסבב צריך לכלול כמה שיותר סניפים רצוי של בנקים שונים. תגיעו לסניף, רצוי עם לבוש מכובד וארשת פנים רצינית שאומרת באתי לפה לעשות ביזנס וחפשו את יועץ ההשקעות.
הציגו את עצמכם ליועץ ההשקעות כמי שמעוניין לפתוח תיק השקעות ורוצה לברר לגבי תנאים בסניף ולקבל קצת ייעוץ והכוונה. לרוב הבנקאים הם אלו שעמוסים ויועצי ההשקעות יושבים בדד ומחכים שמישהו קצת יתייחס אליהם ככה שהם יהיו פנויים וישמחו לשוחח איתכם. בנוסף הם בטח מקבלים עמלות או לפחות מילה טובה על לקוחות חדשים שהם מגייסים לסניף ככה שהם בהחלט יהיו מסבירי פנים וישתדלו להרשים אתכם.
אז על מה תדברו עם יועצי ההשקעות? ספרו להם על המצב שלכם (הורים, סטודנטים, חיילים, רווקים תל אביביים טיפוסיים שרק מחפשים ריגושים) וגם על התזרים הפנוי שיש לכם להשקעה (ירושה חד פעמית שקיבלתם, 500 שקל כל חודש שאתם יכולים לשים בצד וכדומה). שתפו אותם באסטרטגיית ההשקעות שנראית לכם מעניינת (מדדים, דיבידנדים, אג"חים בלבד, חיפוש מניות בעלות פוטנציאל וכדומה).
שתפו אותם גם במה שלמדתם על יכולת הסיכון שלכם והתמודדות עם הפסדים דרך התיק השקעות הוירטואלי. שאלו אותם מה הם חושבים על האסטרטגיה שלכם? כיצד הם היו בונים לכם את התיק? איזה תמהיל של ניירות ערך לדעתם מתאים לכם? נסו להוציא מהם ניירות ספיציפיים או שמות של מניות ומדדים שנראים להם מתאימים עבורכם (לא בטוח שהם יתנו כי בגדול צריך לחתום על הסכם ייעוץ אבל שווה לנסות) רשמו אותם והוסיפו אותם לתיק ההשקעות הוירטואלי לראות אם הם מתאימים לכם. בקיצור, פשוט קבלו תעשו סבב שבו תקבלו כמה דעות וכמה גישות עבורכם וייעוץ מאנשי מקצוע שיכולים לפתוח לכם את הראש לכיוונים שלא ידעתם עליהם ולגרום לכם להביא בחשבון שיקולים שלא חשבתם עליהם. לכו תדעו, אולי תמצאו יועץ שבאמת התחברתם אליו ותרצו לעבור רק כדי לעבוד איתו (לי אישית זה קרה האמת).
כמובן אחרי שניהלתם שיחה עליכם והצרכים שלכם תבררו לגבי התנאים שתוכלו להשיג באותו בנק, מה תהיה העמלת קנייה מכירה ? האם יהיו מוכנים לוותר לך על דמי משמרת? האם יהיו מוכנים לוותר על עמלת מינימום? ככה כשתהיו מוכנים לפתוח חשבון השקעות ולהתחיל להשקיע בפועל תוכלו לדעת איזה בנק ייתן לכם את התנאים הכי טובים ולדעת על מה אתם יכולים להתמקח מול הסניף שלכם ואם צריך לאיזה סניף כדאי לעבור.
אמנם ההשקעות דרך הבנק הם יקרות יותר מבתי השקעות אבל ברוב בתי ההשקעות יש מינימום של עשרות אלפים לפתיחת תיק ומינימום של כמה מאות אלפים לייעוץ, כך שזה תלוי. אם אתם מגיעים ללא הון גדול ורוצים להתחיל להשקיע קצת כל חודש כנראה שהבנק היא האופציה היחידה שלכם בינתיים עד שתצברו יותר כסף ועמדת המיקוח שלכם תהיה טובה יותר.
אם יש לכם סכום של כמה עשרות אלפים באמת שווה לבדוק לעשות סקר שוק של עמלות גם מול בתי ההשקעות ולראות מה אתם יכולים להשיג. לדעתי הצנועה, בתור התחלה מומלץ שיהיה לך מישהו להתייעץ איתו בנושא ואז שווה לשלם קצת יותר פרמיה לבנק בשביל הייעוץ עד שתצברו מספיק כסף בחשבון ביטחון וניסיון בשוק ההון ותוכלו להתמקח יותר עם הבנק או לעבור לבית השקעות. אני יודעת שבתי השקעות יכולים לתת הצעות זולות יותר אבל הם דורשים לרוב כמה עשרות אלפים בשביל לפתוח תיק השקעות ואני בהחלט מאמינה שעדיף להתחיל עם תיק קטן כדי ללמוד להכיר את יכולת ההתמודדות שלכם עם הפסדים. בעיה נוספת בעיניי שאין שם מישהו שיעזור לכם בצעדים הראשונים וילווה אתכם כמו שיועץ השקעות טוב בבנק יוכל לעשות עבורכם, לפחות בתור התחלה.
אישית אני מאוד אוהבת להראות לבנקאים את הלינק הזה ואומרת להם שאני חברה במועדון צרכנות הוט וזכאית לתנאים האלו (מאיפה להם לדעת שאתם לא?). שימו לב שהתנאים האלו הם לתיק השקעות של 100,000 ש"ח ומעלה, אבל זה גם ייתן לכם כיוון לעמלות שכדאי לשאוף אליהם ובהחלט אפשר להשיג בבנקים אחרים. אפשר גם להסתכל בסיכום המושקע כאן ולמצוא את התנאים והדרישות בבתי ההשקעות השונים.
שלב 3 יאללה להשקיע
אז אתם יודעים עכשיו מה הסיבולת סיכון שלכם עם כסף וירטואלי, יש לכם שלל עצות וכיוונים מיועצים שונים ואתם יודעים איפה תקבלו את התנאים הכי טובים והעמלות הכי נמוכות. יאללה, צעד ראשון מוכנים? בשלב הזה אתם כבר יודעים מה הכיוון שלכם ובגדול במה תרצו להשקיע, אבל אתם עדיין לא יודעים את סיבולת הסיכון האמיתית שלכם (כסף וירטואלי אמרנו לא?) אז עדיין עדיף להתחיל לאט ולראות איך אתם מתנהגים עם כסף אמיתי ואיך זה משפיע עליכם. תגיעו מראש מוכנים עם תוכנית השקעה (כמה אחוזים במניות ומדדים? כמה באג"ח? כמה אולי רוצים להשאיר כמזומן למקרה חירום? כמה שנים התיק יהיה קיים?). תתחילו בלהשקיע במנות קטנות, תדאגו לפיזור הולם ולאט לאט תלמדו יותר על עצמכם ושוק ההון.
שיהיה בהצלחה!
ידעתם שיש לי יש קורס שילמד אתכם להשקיע בשוק ההון?
אם בא לכם להכיר יותר טוב את שוק ההון ולהשקיע בו לבד ולא באופן מנוהל זה הקורס בשבילכם! הקורס מתמקד בלהסביר את מושגי הבסיס שחייבים לדעת בצורה הכי ברורה שיש ובללמד שתי אסטרטגיות השקעה: השקעות במדדים ובמניות ערך. בקורס הצעד הראשון למיליון – איך להרוויח בשוק ההון אני מלמדת את בסיס של השוק ההון עם חלקים פרקטים וצ'ק ליסטים שממש מלמדים אתכם איך להשקיע. הקורס קליל ובעל ערך שיעזור לכם להתחיל לבנות את תיק ההשקעות שלכם ולהשקיע בעצמכם! 25% הנחה לקוראי האתר באמצעות קוד קופון website
שווה לבדוק בכל זאת בבתי ההשקעות, לפעמים מספיק 10,000 והעמלות זולות משמעותית (גם קנייה ומכירה, גם המרה לדולר, וגם אין דמי משמרת אלא סכום חודשי קבוע)
תמיד שווה לבדוק ולעשות סקר שוק לפני.
אבל באמת שאפשר להשיג עמלות דומות בבנקים אם מתווכחים מספיק ובכל מקרה ככל שהתיק שלך גדול יותר יש לך יכולת מיקוח טובה יותר, גם בבנק וגם בבית השקעות.
פינגבאק: 7 סיבות למה כדאי להתחיל להשקיע בבורסה | האופטימית הדרך לחופש כלכלי
פינגבאק: השקעות מסוכנות! 12 כללי אצבע כך שלא תפסידו כסף בהשקעה גרועה! | האופטימית
פינגבאק: עצמאות כלכלית ב-3 צעדים פשוטים | האופטימית הדרך לחופש כלכלי
פינגבאק: השלמת הכנסה - כיצד להקים עסק רזה ורווחי מהיום הראשון - האופטימית
פינגבאק: השקעות קטנות למתחילים בשוק ההון - מהגרוע למצויין - האופטימית