איך להתמיד בהחלטות כלכליות

אל תוותרו! התמדה בהחלטות כלכליות

שנה טובה ומבורכת שתהיה לכולנו! יש משהו בהתחלות חדשות שגורם לנו לרצות לעשות שינויים לטובה. בארה"ב זה מוכר מאוד כ-New Years Resoultion, החלטות שהם מבצעים בתחילת השנה ושוכחים מהן בערך חודש אחר כך. אם אתם קוראים את הבלוג הזה כנראה שבאיזשהו שלב קיבלתם החלטה לקחת אחריות על העתיד הפיננסי שלכם ולשדרג את המצב הכלכלי שלכם.

העניין הוא שלקבל את ההחלטה זה די קל. הבעיה בהחלטות של שינויים ארוכי טווח הינה ביישום. מי לא מכיר את ההחלטה שמקבלים ברגע של מוטיבציה, ממחר דיאטה, ממחר עושים ספורט באופן קבוע, מדיטציה כל בוקר, או כל הרגל בריא אחר שאנחנו רוצים לסגל לעצמנו. אבל הבטחות לחוד ומציאות לחוד. פתאום מגיעים לאירוע עם קינוחים מטורפים (חולשה אישית שלי), או שהולכים לישון מאוחר ואחר כך קשה לקום מוקדם או לעשות ספורט וכל תירוץ אחר שאנחנו יכולים לחשוב לעצמנו.

המטרה בפוסט הזה היא למצוא את הדרכים שיעזרו לכם להתמיד בהחלטה להתנהל כלכלית נכון. התהליך עצמו ארוך, כולל בתוכו לא מעט בירוקרטיה והתעסקות עם נושאים שאינם מרתקים במיוחד (כל מי שאי פעם ניסה להבין מה הולך בפנסיה מבין על מה אני מדברת). עם זאת, התוצאות מדברות בעד עצמן וככל שתתמידו תראו את המצב שלכם משתפר, החסכונות גדלים, התשואות על ההשקעות עולות וכן הלאה.

אל תוותרו! החלטות כלכליות
אל תוותרו!

הגדרת מטרות

זה השלב הכי קריטי שרוב האנשים בכלל מפספסים על ההתחלה. רוצים לחסוך יותר כסף? להרוויח יותר? להקים קרן למקרי חירום? אחלה! כמה אתם רוצים בדיוק? מתי אתם רוצים את זה? מה אתם מוכנים לעשות בשביל זה? יש גישה של הגדרת מטרות שנקראת S.M.A.R.T ולפי על כל מטרה להיות:

  • Specific – על המטרה להיות ספיציפית. כמה ספיציפית? היא אמורה לענות על מה, כמה זמן תשקיעות בזה? למה ואיך. למשל, להגיע להכנסה פסיבית של 5,000 ₪ על ידי השקעות בשוק ההון כדי שאוכל להוריד באחוזי משרה.
  • Measurable – על המטרה להיות מדידה ולענות על השאלה כמה. כלומר לא להגיד להגיע להרבה כסף, או להגיע לעצמאות כלכלית. תכל'ס מה המספר שאתם צריכים? מה הסכום שכשתגיעו אליו תדעו שהשגתם את המטרה?
  • Achievableהמטרה צריכה לאמץ אתכם ולהוציא אתכם מאיזור הנוחות אבל גם להיות ריאלית וברת השגה. להגיע בכל השקעות ל-50%  תשואה זה לא ריאלי. לכוון לתשואה של 5% נטו יכול להיות ריאלי  יותר.
  • Relevant– המטרה צריכה להיות רלוונטית עבורכם. האם המטרה משמעותית עבורכם? האם תהיה שווה את ההשקעה? האם זה הזמן הנכון לעשות זאת עבורכם?
  • Time-Bound – המטרה צריכה להיות קצובה בזמן. המטרה צריכה לענות על השאלה מתי. מתי זה יקרה?

ברגע שישבתם וניסחתם לעצמכם את המטרה הרלוונטית עבורכם כבר עשיתם צעד גדול. יש הבדל עצום בין להחליט שחוסכים יותר לבין להחליט שעד שנה הבאה דואגים להוריד את ההוצאות השוטפות ב-1,000 ₪ לחודש. זה פשוט גורם לכם להיות מכוונים הרבה יותר ולוודא שבאמת עמדתם במטרה שהצבתם לעצמכם.

את המטרה שהגדרתם לעצמכם שימו במקום בולט. לי אישית יש לוח מחיק מעל המיטה עם המטרה שלי. ככה זה הדבר הראשון שאני רואה בבוקר והאחרון שאני רואה בערב. קשה לשכוח או להתעלם מהמטרות בצורה הזו 🙂 .

מה מטרה החלטות כלכליות

תכינו תוכנית פעולה

אחלה אז יש לכם מטרה! איך אתם מתכוונים להגיע אליה?

  • כמה זמן תשקיעו ביישום תוכנית הפעולה?
  • מה או מי יכול לעזור לכם להגיע למטרה?
  • מה אתם צריכים ללמוד כדי להגיע למטרה?
  • איזה משאבים צריך להקצות כדי להגיע למטרה?
  • איזה פעולות צריך לבצע?
  • עם מי צריך לדבר? למי כדאי להרים טלפון שיכול לעזור?
  • מה צריך לעשות קודם? מהו סדר הפעולות שלכם?
  • איזה הרגלים צריך למסד?
  • מתי תעשו את הפעולות הללו? אולי להגדיר זמן קבוע לביצוע תוכנית הפעולה?

כתבו פעולה כמה שיותר מפורטת בעלת כמה שיותר פרטים קטנים שתוכלו לעבוד איתם. ככל שיהיו לכם יותר פרטים יהיה לכם יותר קל בהמשך. אל תדאגו לאיך תספיקו את הכל או כמה מתוך זה אתם כרגע מסוגלים לעשות. תתמקדו כרגע בפעולות שצריך לעשות בשביל להגיע למטרה.

פרקו את תוכנית הפעולה למשימות קטנות

אז אולי יש לכם הרבה מאוד משימות בתוכנית עבודה והם נראות גדולות עליכם. הגיע הזמן לפרק אותן למשימות קטנות. מה אפשר לעשות ברמה יומית? מה אפשר לחלק לחלקים קטנים מאוד? הכלל המנחה שצריך להנחות אתכם הוא איך אפשר לחלק את הפעולה שתיקח בכל זמן נתון שעה או פחות? מהן תתי המשימות שמרכיבות כל פעולה שצריך לבצע?

תכינו את התשתית בהתחלה

מכירים את זה שהחלטתם לעשות משהו ואתם מלאי מוטיביציה? יש לכם המון מרץ המון אנרגיה ואתם יודעים שזהו מעכשיו אתם מתמידים! זה שורד כמה ימים אבל אחר כך מתחילים לדשדש, לעגל פינות ולוותר מדי פעם עד שמפסיקים לגמרי. זה טבעי, זה אנושי אבל לצערנו זה לא כל כך יעיל ולא ממש עוזר לנו להגיע למטרות שלנו.

אז מה אפשר לעשות? צריך לדאוג לנצל את פרץ המוטיבציה של ההתחלה כדי להקל על עצמינו כמה שיותר בהמשך. אם יש לנו אנרגיות ומרץ בתחילת הדרך, זה הזמן לעשות את הדברים הקשים ביותר כמו הארגון, תכנון התוכנית המפורטת וכדומה. הרעיון הוא לייצר תשתית מאורגנת שתהפוך את החתירה למטרה להרגל. איך עושים את זה?

אוטומציה

בשלב הזה מנסים לדאוג כמה שיותר לאוטומציה. נניח שהכנתם תקציב ובו מוגדר תקציב קבוע לחיסכון והשקעות? תגדירו מראש הוראת קבע ישר אחרי שנכנסת המשכורת כדי שלא תוכלו להתפתות לבזבז את הכסף. תשימו פתקים ותזכורות על הארנק והאשראי כדי שלא תשכחו לדווח הוצאות. תעשו סדר בניירת ותדאגו לשיטת ארגון (קלסר או סריקה למחשב) שתקל עליכם מאוד לשמור מסמכים בעתיד. הרעיון הוא להוריד מעצמכם התעסקות בעתיד כדי שיהיו לכם פחות תירוצים לא לעשות את המטרה.

הגדירו תזכורות

אחרי שסיימתם לחלק את תוכנית הפעולה למשימות קטנות הכניסו אותן ליומן. כדי שלא תצטרכו לבדוק כל פעם איזה משימות צריך לעשות באיזה יום. תורידו אפליקציה לניהול משימות (אני אוהבת את Cozi בעיקר בגלל יכולות השיתוף עם בן הזוג) ותגדירו שם משימות לכל יום. תגדירו את הזמן הקבוע לעבור על ההתנהלות הכלכלית ביומן ודאגו לתזכורת מתאימה. נסו לדאוג שכל יום תהיה משימה אחת קטנה לפחות כדי שכל יום תתקרבו גם אם זה בצעד קטן ליעד. בקיצור, תורידו מעצמכם לחשוב מה צריך לעשות כל יום, פשוט תגדירו זאת מראש.

תזכורת החלטות כלכליות

תקלו על עצמכם

כל דבר שאתם יכולים לחשוב עליו שיכול לסכל את ההתנהלות שלכם בעתיד תנסו למצוא לו פתרון מראש. אם אתם יודעים שכשאתם חוזרים עייפים בעבודה מהערב אין לכם כח להתעסק עם כלום? דאגו שהתזכורות יהיו על הבוקר והשאירו את המשימות הגדולות יותר לסופי השבוע שיש לכם יותר זמן לנוח. יודעים שאתם אף פעם לא מספיקים להגיע לסניף הבנק כי זה בשעות שאתם עובדים? עברו לבנק דיגיטלי / תנו הרשאות באינטרנט לכמה שיותר פעולות / מצאו סניף שיש לו שעות פתיחה שמתאימות לכם יותר. בקיצור, תחשבו על כל דבר שיכול להוות לכם מכשול בדרך להשגת המטרה ונצלו את פרץ המוטיבציה של ההתחלה כדי לפתור את זה ולהקל על עצמכם בעתיד.

תפרגנו לעצמכם

אחלה ! יש לכם מטרה, תוכנית פעולה, תשתית אוטומציה ומדי יום אתם מבצעים פעולה או שתיים שמקרבת אתכם למטרה. זהו? ככה ייראו החיים שלכם מעכשיו? רק עבודה בירוקרטיה וכלכלה? דאגו לרשום לעצמכם רשימת צ'ופרים (כאלה שלא עולים יותר מדי ועומדים בתקציב) כדי לתת לעצמכם על כך שאתם מבצעים את הפעולות. אנחנו לא רובוטים והדרך הכי טובה להתמיד היא גם לעודד את עצמנו בתהליך וליהנות מהדרך עצמה.

עשו רשימה של הדברים שאתם רוצים לעשות או פינוקים וצ'ופרים שאתם יכולים לתת לעצמכם (אפשר ורצוי לערב גם את בני הזוג כאן). חלקו את הרשימה למשימות הגדולות ודאגו לכך שתתפנקו ותפרגנו לעצמכם דברים שאתם אוהבים כפרגון על כך שאתם מתמידים.

 

זהו חברים, זאת הדרך להתמיד בהחלטות כלכליות לאורך זמן ולהגיע לחופש הכלכלי הנכסף. שתהיה לכולנו שנה טובה ומוצלחת מלאה בשפע ועשייה והזדמנויות חדשות.

 

חג שמח ושנה טובה!

6 מחשבות על “איך להתמיד בהחלטות כלכליות”

  1. פינגבאק: דייט מיוחד - תכנון אסטרטגיה כלכלית ועתיד פיננסי זוגי | האופטימית

  2. פינגבאק: 37 דרכים להתפנק בזול - איך ליהנות בלי להוציא הרבה כסף | האופטימית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top

שמעת על כך שאפשר בעזרת מדדים להשקיע בקלות ולעשות "שגר ושכח"?

רצית לפתוח תיק השקעות אבל לא ידעת בדיוק מה לעשות ומה לקנות ולא היה לך עם מי להתייעץ?

זאת בדיוק הסדנא עבורך! מזמינה אותך להצטרף אליי לסדנא שבה נבנה ביחד ונמצא את התיק השקעות המותאם במיוחד עבורך. 

דילוג לתוכן