עלות שקועה – ההטייה הפסיכולוגית שעולה לכם כסף

עלות שקועה

כמה פעמים המשכתם לראות סרט שהיה ממש גרוע בעיניכם עד הסוף רק כי כבר שילמתם על הסרט? או השארתם בגד במשך זמן רב בארון למרות שהוא לא מתאים לכם רק כי הוא היה יקר? או המשכתם לאכול משהו שלא היה טעים לכם רק כי כבר שילמתם עליו? המצבים הללו כולם מתארים מצב שנקרא עלות שקועה.

כלכלה התנהגותית הינה מדע שמנסה להבין למה בני אדם מתנהגים באופן לא רציונלי ולא במקרה. כפי שאתם בטח מנחשים, זהו נושא שגם דן אריאלי עוסק בו לא מעט. בפוסט הזה ארצה לדבר על עלות שקועה (sunk cost), כיצד היא משפיעה עלינו בהשקעות ובניהול הכספים וכיצד להתגבר עליה.

מה זה עלות שקועה?

עלות שקועה היא מצב בו אנחנו מחליטים האם לבצע פעולה מסויימת או לא על בסיס תשלום עבר. אני אוהבת לקרוא לזה גישת האם כבר אז כבר. אם כבר שכחנו שהשארנו את הדוד דולק שעתיים, אז כבר נעשה אמבטיה חמה וארוכה. כלומר, אם כבר יהיה לנו חשבון חשמל גבוה, למה שלא נשלם גם חשבון מים גבוה? זה נשמע לנו רציונלי לגמרי, אבל זה לא.

אם כבר התחלתי ללמוד מקצוע שאני יודעת שאני לא רוצה לעסוק בו, אז אסיים אותו עד הסוף. כלומר, אם כבר בזבזתי זמן וכסף על ידע שלא אשתמש בו בעתיד, אז אמשיך לבזבז עוד זמן וכסף. אני אישית נפלתי קורבן להטייה הזו כשהמשכתי בלימודי הפסיכולוגיה שלי. היה ברור לי לקראת סוף התואר שאין לי רצון יותר לעסוק בנושא. אמרתי לעצמי שנשארו עוד כמה קורסים בודדים ועדיף לי לסיים. אז חרקתי שיניים וסיימתי. כיום יש לי תואר ראשון שמעבר לתלות אותו בסלון לא עשיתי איתו כלום. האם המאמץ והזמן שהשקעתי היה שווה את זה? לא בטוחה.

עלות שקועה נפוצה מאוד גם בהימורים. כשמפסידים אומרים לעצמנו טוב אנחנו כבר בהפסד אולי נמשיך עד שלפחות נרוויח את הכסף חזרה. אך כפי שאתם כבר יודעים, בהימורים יש תוחלת רווח שלילית, כך שרוב הסיכויים שכל הימור נוסף יגרור עוד הפסדים. בסופו של דבר, רובם הגדול של המהמרים מוצא את עצמו ללא כסף ובחובות.

 

למה אנחנו נופלים קורבן לעלות שקועה?

קשה לנו כבני אדם להתמודד עם אובדן באופן כללי. לא רק זה יש לנו אמוציות יותר חזקות לדברים שאיבדנו מאשר דברים שהרווחנו. כואב לנו יותר להפסיד מאשר משמח אותנו להרוויח. מכיוון שאנחנו רואים את הכסף / זמן האבוד שהשקענו לפני כן כהפסד, קשה לנו לוותר עליו. החשיבה הזאת היא רגשית יותר מאשר רציונלית. זה בסוף מכריח אותנו להתמודד ולהודות בטעויות שלנו מהעבר, שזה גם משהו שרובינו לא מצטיינים בו.

בספר Nudge של ריצ'רד ת'אלר (זוכה פרס נובל לכלכלה) הוא מתאר מקרה שקרה לו עם ידידה שלו. היא קנתה שמלה חדשה לבת שלה ליום הראשון של הבית ספר. כשהתקרב היום המיוחל הבת שלה החליטה שהיא לא מוכנה בשום פנים ואופן ללבוש את השמלה והיא רוצה ללבוש משהו אחר. האם ניסתה להתווכח איתה אך לשווא. ת'אלר ציין בפניה שהכסף שהוציאה על השמלה כבר אבוד לא משנה אם הילדה תלבש את השמלה או לא. מצד שני מערכת היחסים שלה ושל ביתה יכולה להשתפר או להתדרדר. האבחנה הזו שחררה את האם לתת לילדה ללבוש מה שהיא רוצה ולמנוע ויכוחים מיותרים.

עלות שקועה
כשבוחנים האם להמשיך בכיוון מסויים או לא יש להתעלם מהעלות הראשונית

עלות שקועה בהשקעות

בעולם ההשקעות עלות שקועה יכולה להיות הרסנית. עלות שקועה יכולה לגרום לנו להישאר עם השקעה לא טובה רק כי כבר השקענו בה הרבה כסף. עצם המחשבה על לשחרר השקעה שהייתה לא טובה, להודות בהפסד ולוותר על האפשרות שהיא תרוויח בעתיד היא קשה. האי רציונליות

אני למען האמת נמצאת בימים אלו בהתלבטות בנושא עלות שקועה. אולי זאת באמת הסיבה לפוסט הזה בתזמון הנוכחי. יש לי נכס נדל"ן שעושה צרות. הדיירים מתחלפים באופן תדיר (למרות שבגלל המיקום קל למצוא דיירים חדשים תוך כמה ימים). היו הרבה תקלות והוצאות בדירה ועלויות שהיה צריך לתקן במשך השנה וסך הכל אני בהפסד על הנכס הזה. מצד אחד אני אומרת לעצמי שכדאי לשחרר, לקחת את הכסף ולקנות נכס אחר. מצד שני, השקעתי כל כך הרבה כסף בתיקונים ושיפוצים של היסודות, מה שכנראה לא יהיה צריך לעשות עוד הרבה מאוד שנים אז אולי עדיף להישאר איתו. מעבר לכך שיש עלויות של קנייה ומכירה מחדש, מכיוון שנעשו כל כך הרבה תיקונים לנכס, קשה לוותר עליו. הייתי רוצה שהוא יתחיל סוף סוף להחזיר את ההשקעה. דילמת עלות שקועה קלאסית.

 

איך להתמודד עם עלות שקועה

האם העובדה שכבני אדם אנחנו חשופים להטיית עלות שקועה חורצת את גורלנו לעד? האמת היא שיש דרכים להתמודד עם ההטיות הפסיכולוגיות שלנו ולא ליפול קורבן לעלות שקועה.

מודעות להטייה הפסיכולוגית

מודעות לקיומה של עלות היא הצעד הראשון. יש להכיר בכך שההטייה הזאת קיימת בכם ובכך שלא משנה מה תעשו כרגע, ההשקעה הראשונית של זמן / כסף אבדה. מכיוון שלא משנה מה תעשו ההשקעה הראשונית אבודה, פרמטר זה לא צריך להיכלל בחישוב שלכם מה לעשות הלאה. הוא פשוט לא רלוונטי. השאלה היא האם אתם יכולים להציל את הזמן / כסף שלכם שנשארו כי זה הדבר היחיד שיש לכם שליטה עליו כרגע.

הגדרת מטרות

הגדירו מטרות, והזכירו לעצמכם מה המטרות שלכם באופן תמידי. זה יעזור להשאיר אתכם בתלם ולקבל החלטות לפי המטרות שלכם ולא לפי אמוציות והטיות פסיכולוגיות. מחקרים מראים שמיקוד במטרות עוזר להתגבר על עלות שקועה ולהסתכל על התמונה הגדולה. בעולם ההשקעות הגדירו סכום מינימום מראש שאפשר לאבד בכל השקעה עד שמחליטים שמוותרים עליה.

עלות שקועה
כשלא ממוקדים במטרה, קל להיות מוסחים על ידי עלות שקועה

האם הייתם מבצעים את אותה השקעה כיום?

השאלה הכי טובה לשאול כדי להתמודד עם עלות שקועה היא להבין האם היינו עושים את אותה השקעה כיום. אם לא היינו שמים את הכסף מלכתחילה האם היינו מבצעים את ההשקעה במחיר הנוכחי? אם כן אז עדיף לנו להשאיר את ההשקעה. אם לא היינו נכנסים לזה מראש, אז עדיף לצאת מההשקעה כבר היום.

פיזור השקעות

כדי להתמודד עם הבעייתיות של עלות שקועה, וכדי לצמצם סיכונים באופן כללי, כדאי לבצע פיזור השקעות. כך ההיקשרות הרגשית שלנו להשקעה ספיציפית תהיה נמוכה יותר ונוכל לקבל החלטות באופן שקול יותר. פיזור השקעות זה תמיד רעיון טוב בלי קשר לעלות שקועה. אך כדאי לזכור שזה גם עוזר לנו להתמודד טוב יותר עם הפסדים ולעבור הלאה כשצריך.

התייעצו עם אחרים

אתם לא לבד ואני מניחה שיש לכם עם מי להתייעץ. מכיוון שגם אחרים לוקחים בהטייה הזו, כשאתם מתייעצים עם אחרים הוציאו את העלות הראשונית מהמשוואה. התייעצו עם אחרים על המצב ללא פירוט של ההשקעה הראשונית ששילמתם. למשל הפסדתי 1,000 שקל בהשקעה בנדל"ן. האם כדאי להישאר בהשקעה. כך תוכלו לקבל נקודת ראות אובייקטיבית שלא מתייחסת לעלות השקועה.

למדו להודות בטעויות

הכירו בכך שטעויות קורות וזה חלק משכר הלימוד בהשקעות. הקפידו ללמוד מהטעות ולראות מה למדתם ממנה, לתקן אותה ולעבור הלאה. זה חלק מהמשחק ולא כל ההשקעות שלכם יהיו מוצלחות. אמנם זה מאוד נחמד ללכת לפי הכללים של ווארן באפט להשקעות (אף פעם אל תאבד כסף) אך זה לא תמיד מציאותי. לפעמים נעשה החלטות שגויות ותמיד יש לנו עוד מה ללמוד. לכן, כבדו את עצמכם מספיק כדי להוקיר את הטעות, ללמוד ממנה ולעבור הלאה.

"הצלחה היא לעבור מכישלון לכישלון מבלי לאבד את ההתלהבות" – ווינסטון צ'רצ'יל

 

בקשר לנכס שלי, לאחר קריאה מחודשת של העצות שרשמתי, נראה לי שאשאיר אותו. מכיוון שאם הייתי צריכה לקנות נכס כזה כיום, שעבר שיפוץ והושקע הרבה בתשתיות ובגג שלו, זאת הייתה השקעה טובה בעיני. לכן, רוב הסיכויים שהייתי קונה את הנכס הזה כיום אז אין סיבה למכור אותו. רק לקוות שעכשיו הוא יפסיק לעשות צרות והדייר החדש אכן טוב כפי שמנהלת הנכס מתארת. מקווה שזו אכן ההחלטה הנכונה.

 

את קורס ההשקעה הראשונה שלי כבר הכרתם?

קורס ההשקעה הראשונה שלי כולל בתוכו גם פרק מרתק על פסיכולוגיה של השקעות וכיצד אנחנו יכולים לרתום אותה לטובתנו כדי להרוויח יותר בהשקעות שלנו. השקעתי זמן רב כדי להכין קורס שיעזור לאנשים להתגבר על הפחדים ולהתחיל להשקיע. הקורס מספק את כל הידע הבסיסי הנחוץ כדי להתחיל להשקיע ואף עוזר לך לבנות תכנית השקעות אישית כדי להגיע להישגים כלכליים ולגרום לכסף שלך לעבוד בשבילך!

פרטים על קורס ההשקעה הראשונה לי כאן.

25% הנחה לגולשי האתר בעזרת קוד קופון website

ההשקעה הראשונה שלי

6 מחשבות על “עלות שקועה – ההטייה הפסיכולוגית שעולה לכם כסף”

  1. מעניין.
    זווית קצת שונה על עלות שקועה יכולה להיות אפילו עוד לפני שהשקיעו בפועל – אלא אפילו עוד בשלבי בחינת ההשקעה.

    אם למשל, נשקיע שבועות שלמים לבחון הזדמנות השקעה כלשהי – נניח, דירה – עלול להיות לנו קשה לוותר עליה.

    גם אם לאורך המחקר שלנו נגלה פרטים "מחשידים", אנחנו עלולים להיכנס להשקעה בגלל המאמץ שהושקע במהלך כל תקופת המחקר, החומר שקראנו, האנשים שדיברנו איתם…

    יכול להיות שלאורך הדרך נתקל בנתונים שאם היינו רואים עוד קודם, כבר בקריאה הראשונית, היינו מחליטים לוותר מראש על ההשקעה.
    אבל עצם המאמץ שבגילוי הנתונים עלול "לעוור" אותנו ולגרום להתעלמות מהנתונים 🙂

  2. פינגבאק: פודקאסט כלכלה - 10 הפודקאסטים האהובים עליי - האופטימית

  3. פינגבאק: הסתפקות במועט - למה בהשקעות כדאי להסתפק בממוצע - האופטימית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top

שמעת על כך שאפשר בעזרת מדדים להשקיע בקלות ולעשות "שגר ושכח"?

רצית לפתוח תיק השקעות אבל לא ידעת בדיוק מה לעשות ומה לקנות ולא היה לך עם מי להתייעץ?

זאת בדיוק הסדנא עבורך! מזמינה אותך להצטרף אליי לסדנא שבה נבנה ביחד ונמצא את התיק השקעות המותאם במיוחד עבורך. 

דילוג לתוכן