יצא לכם לחוות התנהגות של שופהוליק? כמה פעמים מצאתם את עצמכם קונים משהו ואחר כך מצטערים על זה? או חושבים שבדיעבד זו הייתה קנייה ממש מיותרת? יש פעמים שבאמת בא לנו לקנות משהו, לא כי חייבים, לא כי ממש צריך אלא כי בא לנו. והאמת? זה אולי לא סולידי במיוחד אבל זה קורה. אנחנו אנושיים ולצערי הרב גם חומריים.
החולשה שלי זה כלים טובים למטבח, אם יש גאדג'ט שאין לי או יכול לעזור לי אני מאוד רוצה. שלא לדבר על איזה שמלה יפה שיש במבצע. וכן יש לי מלא שמלות. וכן, כבר נגמרו לי הקולבים. אבל היא כל כך יפה וכל כך זולה אז למה שלא אקנה? עכשיו בכלל קשה לי לעמוד בפני מוצרי תינוקות חמודים, אז אני פשוט מנסה להימנע מראש מלהגיע למקומות האלו. האמת שלא חסר פיתויים בכל מקום. לכל אחד מאיתנו יש את החולשה שלו ולפעמים, בא לנו קצת להתפתות וזה בסדר, זה אנושי זה מותר ולפעמים זה אפילו בתוך התקציב. אבל מה קורה כשזה לא?
יש לא מעט דרכים מעולות להפסיק עם קניות מיותרות ולבזבז על דברים שלא חשובים לנו באמת. בסוף הכל בראש שלנו. אם נתמודד עם הפסיכולוגיה שלנו, יהיה לנו קל יותר להפסיק לקנות דברים שאנחנו לא באמת צריכים.
כיצד להפסיק להיות שופהוליק
הגדירו מטרה מלהיבה
הדרך הכי טובה בעיני להפסיק לבזבז ולהיות שופהוליק זה למצוא מטרה. כסף שאין לו מטרה סופו להתבזבז על משהו. בדיוק כמו שהזמן שלנו נראה שהוא פשוט נעלם כשאין לנו הרבה מה לעשות כך גם עם כסף. לכן כל כך חשוב להציב מטרות. אם נניח תחליטו שאתם רוצים להגיע לעצמאות כלכלית או אפילו חופשה חלומית בחול. כל פעם שתחשבו לקנות משהו, שימו זאת מול המטרה שלכם. אם תמצאו מטרה שמלהיבה וחשובה לכם מספיק, יהיה ממש קל לוותר על הבזבוזים המיותרים.
התרחקו מפיתויים
הפיתויים, הפרסומות והאפשרויות לבזבז פשוט נמצאים בכל מקום. הכי פשוט זה להימנע מחנויות וקניונים ולא להכניס את עצמנו לקרב אבוד מראש. הבעיה היא שכיום, יש לנו כיום אפליקציות שאפשר לקנות בהן, אנחנו מקבלים אינספור מיילים עם הצעות רכישה וגם ברשתות החברתיות יש פרסומות כל הזמן למוצרים שהם יודעים שאנחנו אוהבים. כך שגם אם לא יצאנו מהבית, יותר מדי קל לנו לבזבז סתם.
אז מה אפשר לעשות? מעבר להתרחקות הפיזית, הסירו את עצמכם מכל רשימה שמעודדת אתכם לרכוש. הסירו את האפליקציות קניה מהסמארטפון. חסמו אתרי קניות שגורמים לכם לבזבז בחוסר תשומת לב. עשו כל מה שאפשר כדי להקשות על עצמכם את הרכישה ולהפוך אותה למודעת כמה שיותר.
דחו את הקניה
הדבר הראשון הוא תמיד לדחות את הקנייה, אם שכחתם מזה ועברתם הלאה מצויין כנראה שזה לא היה באמת חשוב לכם כל כך מלכתחילה וזה סתם היה פיתוי רגעי. אם אחרי שראיתם את זה, הלכתם הביתה, עברו כמה ימים ועדיין אתם מאוד רוצים את זה אז כנראה שזה באמת משהו שבאמת רוצים.
קרו לי מספר פעמים שהייתי בקניון (טעות ראשונה למען האמת) וראיתי בגד כלשהו שרציתי. מכיוון שהארון שלי גם ככה מפוצץ אמרתי לעצמי שאני לא אקנה אלא אם כן אהיה שם שוב. כמה ימים אחרי זה עדיין זכרתי את השמלה הזאת והחלטתי שאני רוצה אותה. כשהיה לי זמן נסעתי חזרה לקניון וקניתי אותה. הדחייה של הרכישה גרמה לי להבין שאני רוצה את השמלה באמת וזה לא משהו רגעי. עם זאת, עם דברים רבים נוספים אני דוחה את הקניה ובסוף שוכחת ממנה לגמרי. ואם זה כך, כנראה שזה לא היה חשוב לי מספיק. תנסו, נשבעת שזה עובד.
חשבו כמה חיים זה עולה לכם
כל עוד לא הגעתם לעצמאות כלכלית, כל הוצאה מרחיקה אתכם מהיעד. כל הוצאה שתעשו, ניתן לתרגום לשעות בחיים שלכם. בספר המדהים "Your Money or Your Life" מתרגמים את המשכורת לשעת חיים. לוקחים את השכר השעתי (או הגלובלי והופכים אותו לשעתי) ומורידים ממנו עלויות נוספות שיש לכם כדי לתחזק את העבודה כמו למשל:
- ארוחות צהריים
- נסיעות ובלאי של רכב
- ביגוד משרדי שכנראה לא תלבשו אם כבר פרשתם
- איפור לעבודה
לא משנה מה ההוצאות שלכם, תמצאו את הממוצע שאתם מוציאים בשביל הזכות לעבוד ומשם תתקדמו. אחרי שמצאתם כמה אתם מקבלים עבור שעה מהחיים שלכם באמת קחו את המספר הזה ותבחנו את ההוצאה הזאת לפיו. האם אני מוכנה לאבד 3 שעות מהחיים שלי בשביל הנעליים האלו? האם הגאדג'ט החדש הזה שווה 20 שעות מהחיים שלכם? האם הארוחה הזאת באמת שווה את ה-6 שעות שהייתי צריכה לעבוד כדי לממן אותה?
ברגע שמתרגמים את העלות של מוצר כלשהו לשעות עבודה מבינים האם הוא שווה לנו באמת ועד כמה. יכול שתגידו לעצמכם רגע זה טיפשי לא שווה לי לעבוד 5 שעות להרוויח את זה או וואו זה הכל ? סבבה בשביל 5 שעות בכיף אני אקח את זה, יוכל לחסוך לי הרבה יותר זמן.
שיטת ה"הכל בשקל"
ישנה גם גישה אחרת שמציעה להחליט על תשלום לפי שימוש. כלומר, אם זה משהו שתשתמשו בו הרבה לאורך זמן יכול להיות שזה יהיה שווה מחיר גבוה. אם זה משהו שתשתמשו בו באופן חד פעמי אז אולי זה לא שווה את זה.
אני אוהבת להצמיד לשיטה הזאת שקל לשימוש. למשל, אם זה משהו שאשתמש בו הרבה, כמו למשל מחשב או סלולרי, ברור לי ששקל לשימוש זה בהחלט ישתלם. מצד שני אם מדובר בבגד מיוחד לאירוע למשל, כנראה שהעלות לשימוש תהיה גבוהה ולא משתלמת. השיטה הזאת ממחישה כמה לא משתלם לקנות דברים חד פעמיים. מנגד, אפשר להשקיע בדברים שישרתו אותנו לאורך זמן ונהנה מהם במשך שנים ואז איכות החיים שלנו תעלה.
הבינו מה באמת עומד מאחורי הרכישה
לפעמים אנחנו רוכשים לאו דווקא כדי שהפריט יהיה אצלנו. לפעמים אנחנו עושים רוכשים כדי לשפר את המצב רוח שלנו, להתמודד עם מצב קשה או כדי להרשים אנשים אחרים. עצרו רגע וחשבו, אם הקניה הזאת נראית לכם מיותרת, איך הגעתם למצב שאתם רוצים לעשות אותה? אולי סתם משעמם לכם כרגע? אולי מישהו זרק לכם איזו הערה לא במקום?
פעם מישהו זרק לי הערה כשלבשתי שמלה שאני ממש לבנה (בכל זאת ג'ינג'ית..) ושאני חייבת ללכת למכון שיזוף. מעולם לא חשבתי בכלל לעשות זאת אבל באותו הערב מצאתי את עצמי עושה גוגל על מכוני שיזוף. במקרה היה ברקע שידור חוזר של חברים בו רוס הולך למכון שיזוף והופך את עצמו בטעות לאתיופי (הכל באשמת מיסיסיbest swiss watches replica פי!). צחקתי לעצמי כשהבנתי כמה מטופש כל הרעיון וכמה אין שום סיבה שאני אלך למכון שיזוף רק כי בן אדם רנדומלי לא אוהב את צבע העור שלי. וזאת בדיוק הנקודה שלי, לפעמים אם רק נעצור ונחשוב על למה אנחנו רוצים לקנות משהו, נבין שזה מגוחך ואנחנו לא באמת צריכים את זה.
בקיצור איך לא להיות שופהוליק
אפשר אפילו די בקלות להפסיק להיות שופהוליק ולהימנע מבזבוזים מיותרים. פשוט תחליטו שאתם מיישמים את השיטה שהכי נראית לכם. אם היא לא עובדת תנסו אחת אחרת ואל תפחדו לנסות כמה במקביל!
- הגדירו מטרה
- התרחקו מפיתויים
- דחו את הקניה
- חשבו כמה חיים זה עולה לכם
- יישמו את שיטת הכל בשקל
- הבינו מה באמת עומד מאחורי הרצון לרכוש
יש לא מעט דרכים להפסיק להיות שופהוליק ולוותר על קניות מיותרות. תנסו אותן אחת אחת ותראו מה עובד לכם. אני מבטיחה לכם שהראייה הזאת תשפיע על חשבון הבנק שלכם לטובה. רק תנסו 🙂
קניות מיותרות גם מבזבזות כסף וגם מזיקות לסביבה, לאקלים של כדור הארץ. הצריכה המוגזמת מעודדת את היצרנים לייצר מוצרים בכמות מטורפת, הרבה מעבר לנחוץ. וכדי שיקנו מוזילים מחירים. אנשים קונים "מציאות" עד שהבית שלהם מרגיש כמו מחסן. יש נהרות של פלסטיק. באפריקה הרים של בגדים מכל העולם יוצרים זיהום מאד מדאיג. ויש מוצרים אינטרנטיים, קורסים למיניהם, שלפעמים אנשים קונים ולא פותחים. זה לא מזהם את הסביבה לפחות, אבל חבל על הכסף.
את צודקת לחלוטין גילה
יש אינספור סיבות למה לא כדאי לבזבז ולקנות חפצים מיותרים. הבעיה היא שרוב האנשים מותשים, עובדים קשה ומופצצים בפרסומות מכל עבר. מתישהו רובנו נשברים וקונים כי קשה יום שלם לעמוד בכל הפיתויים. לכן צריך לסגל הרגלים שיעזרו להתמודד ולהפחית את הקניות המיותרות הללו, כי לרוב הם נובעים ממניעים מנטליים ולא מצורך אמיתי.
היי קראתי ומאוד אהבתי!!
אני עובדת באזור שיש בו הרבה חנוית (אזור מסחרי גדול) והפיתוי הוא יום יומי מאוד קל אחרי יום עבודה "לפצות" את עצמי במשו קטן או גדול . אני מבטיחה לעצמי כול יום שזו הפעם האחרונה אבל מוצאת את עצמי חוזרת הבייתה עם עוד שקית יום אחכ.
אשמח לשמוע ממך המלצה 🤗
היי ג'ס
אכן נשמע קשה.
הייתי ממליצה ללכת למשרד ללא הארנק, או לכל הפחות עם מזומן למקרי חירום וללא כרטיס האשראי. אז את יכולה לעשות סיבוב בכיף אבל לא תקני בסוף.
ברוב המקרים הקנייה היא רק פיצוי ולא משהו שאת רוצה באמת. איך אפשר לדעת מה את רוצה באמת? תעשי סיבוב, ללא הארנק ותראי מה באמת מספיק מעניין אותך גם כמה ימים אחרי. תעשי לך תקציב מראש לקניות פיצוי ותקני פעם בשבוע שבועיים את הדברים שבאמת בהית בהם כל פעם שעשית סיבוב או שעדיין חשבת עליהם אחרי שעזבת את החנות. פשוט אם משהו עדיין בוער לך ואת רוצה אותו אחרי כמה ימים, תגיעי עם הסכום שלו במזומן ותקני.
לפעמים הדבר הכי קל הוא להימנע מהפיתוי מראש, אבל בגלל שאצלך זה ממש במקום העבודה, עדיף פשוט להשאיר את הארנק בבית ואז למנוע מעצמך את האפשרות מראש.
היי! נהניתי ממש מהקריאה. קניות ובזבוזים הם אכן ״עקב אכילס״ שלי בכל הנוגע לחסכון ולהגשמת המטרות שלי – בייחוד קניות לילדים, כי הרי הם ״חייבים״ נעליים, מעיל חדש או את החוג ההוא.
לגבי קניות אני מאוד מתחברת לסעיף דחיית הקנייה – שיטה שחוסכת לי המון פעמים קניות מיותרות. בנוסף אני מוצאת כי הרבה פעמים הפעולה של הכנסה ל״סל הקניות״ באתרים – מספקת הרבה מאוד מהצורך והמון פעמים חוסכת לי לבצע את הקנייה באמת.
עוד כיוון חשיבה שנחשפתי אליו לאחרונה, הוא כי אכן יש המון דברים יפים בעולם – אבל לא צריך להיות הבעלים שלהם תמיד. לפעמים אפשר להנות מיופי של כלי מעוצב, רהיט או בגד יפים גם אם לא נהפוך להיות הבעלים שלהם בסופו של דבר.
תודה על התגובה שלך ענבל
בהחלט צודקת אפשר לגמרי לשחרר מהקונספט של בעלות ולהנות ממה שיש למוצר להציע גם בלי להיות הבעלים שלו. בדיוק כמו שאפשר להנות מטיול במדינה בחו"ל גם בלי לגור שם. יש כל כך הרבה דרכים לחסוך ולהשיג מוצרים וצרכים בדרך אלטרנטיבית זה רק עניין של ליישם זאת