אומרים שכולנו חכמים בדיעבד ומחקרים אכן מאוששים זאת. אנחנו כבני אדם מאוד אוהבים להיות צודקים, עד כדי כך שלפעמים נשנה את המציאות כדי שתתאים לתיאוריה שלנו. בעצם, אנחנו משתמשים במידע הקיים שיש לנו היום, כדי לנחש את הסבירות של תוצאות העבר. הנטייה, הזאת נקראת חוכמה בדיעבד.
מה זה חוכמה בדיעבד?
חוכמה בדיעבד היא הטייה קוגניטיבית שגורמת לנו לחשוב שאנחנו ידענו משהו בעבר, למרות שבעצם בזמן אמת חשבנו אחרת. אנחנו לא מסוגלים באמת להתעלם מהמידע שיש לנו כיום ולתת ניחוש אמיתי.
נניח לדוגמא שמישהו התקבל לקולג' ממש טוב כמו הארוורד אבל רוצה לעזוב את הלימודים באמצע כדי להתמקד בפרויקט צד בתכנות שלו ולהפוך אותו לחברה. רוב הסיכויים שנגיד שעדיף שיחכה לסיים בית ספר כזה נחשב ואז יתמקד בפיתוח התוכנה מהצד שלו. אם זה חבר שלנו כנראה שממש ננסה לשכנע אותו לא לעשות את הטעות הזאת. אבל אם נגיד ששם האדם הזה הוא ביל גייטס או מארק צוקרברג, הגישה תהיה אחרת לחלוטין. סביר להניח שנגיד שהיינו תומכים בהם ועוזרים להם להקים את החברה בכל דרך שנוכל ודואגים להשיג קצת מניות על הדרך.
הבעיה היא שאף אחד לא יודע באמת לחזות את העתיד. בלי המידע שיש לנו כיום, כנראה שהניחושים שלנו לא יהיו כל כך מדויקים כמו היום. מה שמצחיק הוא, שבאמצעות חוכמה בדיעבד אנחנו משוכנעים שבעצם ידענו מה הולך לקרות לאורך כל הדרך. בסקרים שנעשו בארה"ב לפני הבחירות ב-2016, רוב האמריקאים לא האמינו שטראמפ ייבחר להיות נשיא. לאחר הבחירות עשו סקרים שוב, ובאורח פלא, רוב האמריקאים ענו שהם היו בטוחים לאורך כל הדרך שטראמפ ייבחר בסוף.
איך חוכמה בדיעבד משפיעה עלינו בעולם ההשקעות?
חוכמה בדיעבד יכולה להיות מסוכנת מאוד בעולם ההשקעות. במיוחד אצל כאלה העוסקים במסחר יומי או השקעות ספקולטיביות. מכיוון שאנחנו מניחים (בטעות כן?) שידענו מה הולך לקרות אנחנו מניחים שנמשיך לדעת מה הולך לקרות. רוב האנשים מאמינים שאם היו מציעים להם להשקיע בביטקוין למשל בתחילת הדרך היה להם את השכל ללכת על זה. פשוט לא הייתה להם הזדמנות. ההנחה הזאת יכולה להוביל להשקעות ספקולטיביות בעתיד. הרי ידענו מראש שביטקוין הולך להצליח לא? אז יש לנו חושים טובים ופעם הבאה שיציעו לנו השקעה בסגנון נלך על זה. כדי שלא בטעות נפספס עוד פעם את הזדמנות חיינו.
חוכמה בדיעבד יכולה לגרום לעודף ביטחון עצמי בהשקעות ועקב כך, לטעויות והשקעות מסוכנות. מכיוון שאנחנו תמיד בטוחים שידענו מראש מה הולך לקרות ומסיבה כזאת או אחרת לא פעלנו, אנחנו עלולים לחשוב שפעם הבאה נביא את המכה. אולי נוותר על בדיקות נאותות שכדאי לעשות, או שאולי נתעלם מהסימני אזהרה כי אנחנו בטוחים בעצמנו. זה בסדר, זה אנושי ויכול לקרות לכולם. בגלל זה כל כך חשוב להכיר את ההטייה הקוגניטיבית הזו ולהבין אותה. כך נוכל לקחת בערבון מוגבל את מה שאנחנו חושבים שידענו בעבר, כי סביר להניח שאנחנו עובדים על עצמנו.
איך נוכל לנצל חוכמה בדיעבד לטובתנו?
כל זה טוב ויפה, אבל לא ממש עוזר לנו לעשות את ההשקעות הבאות. הרי עדיף להתעלם ממה שחשבנו בעבר לא? אז אני רוצה להמליץ לכם על טריק מגניב שאני אוהבת לעשות לפני השקעות כדי לאתר סיכונים שלא חשבתי עליהם.
הטריק נקרא חוכמה בדיעבד מראש. במצב הזה אני מניחה שעשיתי את ההשקעה ואני עכשיו נמצאת כמה שנים בעתיד. בדיעבד, הסתבר שההשקעה לא הצליחה כפי שציפיתי ואני שואלת את עצמי למה? מה קרה בהשקעה? השאלה הזאת עוזרת לי לאתר מקומות שלא בדקתי מספיק לפני שביצעתי את ההשקעה.
ניקח דוגמא של השקעה בנכס נדל"ן שאני בוחנת לרכוש. אני מניחה שכבר רכשתי את הנכס הזה והוא כיום מפסיד לי כסף. אני שואלת את עצמי למה זה קרה. אז אני מתחילה לענות לעצמי תשובות כמו:
- הייתה תקלה בצנרת והיה צריך לשלם הרבה כסף לתקן אותה
- הדיירים בדירה לא משלמים את השכירות והרסו את הנכס
- מחירי הדירות באיזור ירדו משמעותית
- דייר עזב ולקח הרבה מאוד זמן למצוא דייר חדש
- הריביות במשק עלו וההלוואה שלקחתי לקניית הנכס התייקרה מאוד
ככה אני מעלה לעצמי יותר ויותר תרחישים של מה יכול לקרות. הרי יש לי את המידע מראש שההשקעה נכשלה, עכשיו אני רק צריכה לשאול את עצמי למה זה קרה, כי כולנו חכמים יותר בדיעבד. לאחר שיש לי מגוון סיבות אני מתחילה לחשוב על מה אני יכולה כדי למנוע מהדברים הללו לקרות כמו למשל:
- להריץ בדיקות מקיפות על הנכס טרם רכישתו, או רכישה של נכס חדש עם אחריות מהקבלן
- לדאוג לביטוח לנכס כך שגם אם יהיו תקלות, לא אצטרך לשלם הרבה על כך
- לדאוג לסטנדרטים גבוהים לשוכרים ולהשקיע במקום בו יש חוקים שמקלים עליי כבעלת דירה להוציא דיירים לא טובים
- לבחון את מחירי הנכסים הדומים באיזור ולוודא שאני משלמת על נכס מתחת למחיר השוק כך שירידת מחירים עתידית תשפיע עלי פחות
- לבחון את האיזור מבחינת שכירות, כמה זמן לוקח למצוא שוכר, כמה דירות ריקות יש באיזור, מה מתווכים אומרים על זמני השכרה והאם יש הגירה חיובית או גדילה באוכלוסייה באיזור
- להתאים את ההלוואה / משכנתא שלקחתי לתנאים משתנים על ידי לקיחת ריבית קבועה או ביצוע בחינת כדאיות ההשקעה בהנחה שאשלם החזר חודשי גבוה יותר ממה שמציעים לי כיום.
למה חוכמה בדיעבד מראש עובד?
הרעיון הוא, לנסות לזהות את הבעיות לפני ולהתמודד עם איתן לפני שהן קורות. בעצם לנצל את הנטייה שלנו לחשוב שאנחנו יודעים מה הולך לקרות ולהשתמש בה לטובתנו. האם זה יצמצם לגמרי את כל הסיכונים? ברור שלא, תמיד יהיו עדיין סיכונים בהשקעה. אבל זה יכול לעזור לנו להקטין את הסיכונים.
לשאול את השאלה, כאילו אנחנו יודעים מראש שההשקעה נכשלה מניבה הרבה יותר תשובות מאשר לשאול מה הסיכונים בהשקעה. כשאנחנו שואלים את עצמנו מה הסיכונים בהשקעה, קשה לנו לענות. כשאומרים לנו שאנחנו יודעים שההשקעה נכשלה משום מה ברור לנו למה זה קרה. ככה זה הטבע האנושי, אנחנו חכמים בדיעבד. אז אם אנחנו כל כך חכמים בדיעבד, למה שלא ננצל זאת מראש כדי לעשות השקעות טובות יותר?
את קורס ההשקעה הראשונה שלי כבר הכרתם?
קורס ההשקעה הראשונה שלי כולל בתוכו גם פרק מרתק על פסיכולוגיה של השקעות וכיצד אנחנו יכולים לרתום אותה לטובתנו כדי להרוויח יותר בהשקעות שלנו. השקעתי זמן רב כדי להכין קורס שיעזור לאנשים להתגבר על הפחדים ולהתחיל להשקיע. הקורס מספק את כל הידע הבסיסי הנחוץ כדי להתחיל להשקיע ואף עוזר לך לבנות תכנית השקעות אישית כדי להגיע להישגים כלכליים ולגרום לכסף שלך לעבוד בשבילך!
פרטים על קורס ההשקעה הראשונה לי כאן.
25% הנחה לגולשי האתר בעזרת קוד קופון website
מאוד אהבתי את הטכניקה שהצעת. אני מסכים שזה כלי שיכול לעזור.
זה קשור לעולם התוכן של דמיון מודרך ואני אאמץ את הכלי הזה.
תודה רבה רן 🙂
האמת שהכרתי את זה דרך ספרי כלכלה התנהגותית שאני אוהבת אבל יכולה בהחלט להבין את הקשר לדמיון מודרך.
אהבתי מאוד את הטריק הפסיכולוגי הזה.
אנסה להשתמש בו גם בתחומים אחרים, וכמובן גם בהשקעות.
תודה רבה אנה
אכן יכול להיות רלוונטי לתחומים האחרים, פשוט לא בכל התחומים האחרים בחיים אנחנו מתאמצים כל כך לצמצם סיכונים אבל זה לגמרי יכול לתפוס.