השקעות ערך מניות דיבידנד או מדדים?

השקעות ערך

בשוק ההון, יש אסטרטגיות השקעות רבות. כבר דיברתי על דברים כמו מסחר יומי, מניות דיבידנד או השקעות במדדים. אך ברמה האישית אני מתחברת ל-3 סוגי אסטרטגיות השקעה ספציפיות : השקעות ערך, מניות דיבידנד ומדדים. האסטרטגיות השקעה הללו, כל אחת בדרכה בעלות קהל אוהדים גדול ומשמעותי. כמובן שלכל גישה יש יתרונות וחסרונות לצד מגוון דרכים פרקטיות ליישום. יהיה קשה מאוד למצוא שני משקיעי ערך בעלי אותו התיק בדיוק כפי שלא כל משקיעי המדדים מחזיקים באותם המדדים. אך ישנם עקרונות כלליים המנחים את כל אלו העוקבים אחר הגישות הללו.

 

* אין לראות בכתוב כאן המלצת השקעה או תחליף לייעוץ אישי. כל הנעשה בעקבות הכתוב באתר זה, הינו באחריות הקורא בלבד.

 

 

המשותף להשקעות ערך מניות דיבידנד ומדדים

 

כל 3 השיטות הללו הן שיטות בעלות המאפיינים הבאים:

 

השקעה לטווח הארוך – גם השקעות ערך גם מניות דיבידנד וגם השקעה במדדים נועדו לייצר רווחים בטווח הארוך ולא בטווח הקצר. הרעיון מתבסס על כך ששוק ההון הינו בעל עליות וירידות בטווח הקצר אך הוא עולה לטווח הארוך. ולכן, משקיעים שיש להם אורך רוח וסבלנות יוכלו לקצור רווחים בעתיד.

השקעות ערך

השוק תנודתי אך בטווח הארוך השוק עולה

ההשקעות פסיביות – בכל השיטות, מרגע רכישת ניירות הערך, ההשקעה היא פסיבית. אין צורך לבדוק את מצב ההשקעה מדי יום וגם לא מדי שבוע. למען האמת, גם עדיף שלא לבדוק את ההשקעה בתדירות כזו. ניתן לבצע מעקב רבעוני או שנתי אבל המטרה להישאר פסיביים ולא לבדוק כל יום את התיק.

 

מעט פעולות – בהשקעות ערך, מניות דיבידנד והשקעות מדדים ישנן פעולות מעטות יחסית. לרוב מבצעים פעולת קנייה ולאחר חודשים ושנים רק אז פעולת מכירה אם בכלל. הגישה הזו מוזילה באופן משמעותי את העלות של עמלות ניירות ערך שמשלמים.

 

סיכוי טוב להרוויח בטווח הארוך – הדרכים הללו אם באמת מיישמים אותן לרוב ייתנו למשקיעים תשואות גבוהות יותר משאר המשקיעים האחרים. כמעט כל יועץ השקעות שתשאלו, יגיד לכם שהתיקים שהם רואים עם התשואות הטובות ביותר הם דווקא התיקים שנשארים סטטיים לאורך זמן. לרוב מדובר בתיק השקעות של אישה מבוגרת ששכחה בכלל שהוא קיים, לא עשתה שום שינויים והרוויחה עקב כך. שוב, בעיקר כי כשמתנהלים באופן פסיבי בשוק ההון לאורך זמן יש סיכוי יותר טוב להרוויח.

 

קושי פסיכולוגי – הבעיה עם השיטות הללו הן שהאופי האנושי מקשה עלינו ליישם אותן. השיטות הללו דורשות מאיתנו לשבת בשקט ולא לבצע שום פעולות גם אם יש קריסה בשוק. גם אם יש אנחנו רואים את התיק שלנו נופל ואת המסכים צבועים באדום היסטרי. גם במצבים כאלו, אנחנו צריכים להאמין לשיטה שבחרנו מלכתחילה ולא להתפתות למכור בהפסד עקב פניקה וירידה זמנית בשווקים. זוהי למעשה נקודת התורפה של הגישות הללו ולמה רוב המשקיעים לא מיישמים אותן וסטטיסטית מרוויחים פחות.

 

 

השקעה במדדים

 

השקעה במדדים בקצרה

 

הרעיון של השקעה במדדים הוא פשוט. אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שכבני אנוש, אין לנו דרך לדעת איזה ניירות ערך ירוויחו ואיזה לא. לכן, נשקיע במדדים שעוקבים אחרי כל השוק ונשיג את התשואה הממוצעת בשוק. הגישה הזאת אומרת במקום לבחור מניות טובות בשוק האמריקאי, נשקיע בכל השוק דרך מדדים כמו ה-S&P 500 לדוגמא. כך נוכל לקבל את התשואה הממוצעת של כל 500 החברות הגדולות בשוק האמריקאי בלי להסתבך.

 

המוטו – פשטות ויעילות – לא צריך לבחור, נשקיע בכל השוק

 

יתרונות השקעה במדדים

 

  • פשטות מטורפת – השקעה במדדים היא פשוטה מעין כמוה. בוחרים את תמהיל המדדים שמתאים לנו ופשוט משקיעים כל כסף עודף שיש לנו בתמהיל הזה בהתמדה. זהו.
  • לא דורשת ידע / הבנה – השקעה במדדים לא מצריכה מאיתנו לנתח מניות, לבדוק שווקים ולעשות השוואות מחירים. גם אנשים עם ידע מאוד בסיסי בשוק ההון וללא רקע יכולים להשקיע במדדים באופן עצמאי.
  • פיזור גבוה מאוד – השקעה במדדים מאפשרת לנו פיזור גדול מאוד על פני ניירות ערך רבים. המדד עצמו מכיל את התשואות הממוצעות של הניירות ערך שהוא מודד אותם ולכן אנחנו מקבלים פיזור רב בניירות ערך מועטים.
  • ניתן להתחיל גם בסכומים קטנים – ניתן להשקיע במדדים גם בסכומים של מאות שקלים בחודש בקלות. גם אם המניות שכלולות במדדים הן בעלות גבוהה בהרבה.
  • השקעה מגוונת – ניתן להיחשף לשווקים שונים ולניירות ערך שונים. בניגוד להשקעות ערך ומניות דיבידנד, במדדים ניתן להשקיע גם במדדים של אגרות חוב ובכך להפחית את תנודתיות וסיכון התיק.

 

חסרונות השקעה במדדים

 

  • אין אפשרות כלל להכות את המדד – לטוב ולרע, תמיד נקבל את התשואה הממוצעת בהשקעה במדדים.
  • המדדים לא תמיד כוללים חברות טובות – החברות נכנסות למדדים לרוב לפי גודל החברה. אך חברה גדולה לא תמיד אומר שהיא טובה והיינו רוצים להשקיע בה. הבעיה הזו מקצינה בשווקים קטנים כמו ישראל בו חברות דואליות תופסות נפח רב במדדים.

 

חלק מהפרמטרים החשובים לבדוק במדד:

 

  • דמי הניהול – כמובן מעדיפים שיהיו קטנים ככל הניתן
  • חלוקת דיבידנד – משקיעי מדד לרוב מעדיפים שלא תהיה חלוקת דיבידנד ושהכסף יושקע מחדש במדד.
  • תמהיל ההשקעה – כמה אחוזים להקצות למניות, לאג"ח? כמה מהמדדים יהיו מקומיים וכמה עולמיים? האם רוצים לעקוב אחרי סקטור מסויים?

 

איפה לומדים השקעה במדדים

 

המקור הבלתי מעורער ללמידה והבנה של השקעה במדדים הוא ללא ספק אתר הסולידית. האתר שופע מידע אובייקטיבי, פרקטי ומקיף בנושא השקעה במדדים. למי שלא בעניין של לשבת ולקרוא את הררי הפוסטים המרתקים באתר הסולידית, יש אפשרות לקורס.

בקורס הצעד הראשון למיליון – איך להרוויח בשוק ההון אני מלמדת את בסיס של השוק ההון ואת עולם ההשקעה במדדים. קורס קליל ובעל ערך שיעזור לכם להתחיל לבנות את תיק ההשקעות שלכם ולהשקיע בעצמכם! 25% הנחה לקוראי האתר באמצעות קוד קופון website

 

השקעות ערך

 

השקעות ערך בקצרה

 

מאז ומתמיד הייתי חובבת סיילים, והסגנון של השקעות ערך הוא בדיוק זה. לאתר מניות שנסחרות מתחת לשווי שלהן ולרכוש אותן במחיר מבצע. הגישה של השקעות ערך היא שהשוק רוב הזמן יעיל אבל לפעמים השוק לא מתמחר נכון חלק מהחברות ואז זה הזמן לפעול. משקיעי ערך מחכים בסבלנות לאנומליה בשוק וכשיש הזדמנות הם רוכשים את המניה. לרוב משקיעי ערך יפעלו לאחר אירוע מסוים שגרם לירידה משמעותית בשווי המניה.

 

מוטו – מחיר זה מה שאתה משלם, ערך זה מה שאתה מקבל – ווארן באפט

 

יתרונות השקעות ערך

 

  • אם עושים זאת נכון , השקעה בטוחה יחסית – יש אפשרות לקבל מרווח ביטחון יחסית גבוה בהשקעות ערך. למשל, אם מוצאים חברה שיש לה שווי נכסים נקי של 10 מיליון ₪ אבל מתומחרת בשווי 9 מיליון ₪ יש כאן אנומליה. גם אם החברה פושטת רגל, עדיין שווי הנכסים מספיק כדי להחזיר את עלויות ההשקעה.
  • אפשרות לרווחים גבוהים מאוד – משקיעי ערך מכוונים לתשואות גבוהות משמעותית מהתשואה הממוצעת בשוק, כי הם קונים במבצע.
  • הגישה של המשקיעים הגדולים – המשקיעים האגדיים והגדולים בעולם עשו את כספם באמצעות השקעות ערך. ואם כבר ללמוד ממישהו להשקיע, עדיף ללמוד מאלו שהצליחו בגדול.

 

חסרונות השקעות ערך

 

  • נדרש ידע רב – השקעות ערך דורש לנתח את החברה לעומק ולרוחבה ולהבין את העסק עצמו. לקרוא את הדוחות, להבין אותם, להכיר את התחרות ואת ההנהלה של החברה. בקיצור, להבין מה עושים.
  • דורשת זמן רב – משקיעי ערך משקיעים זמן רב בניתוח המניות שמעניינות אותם לעומק. זה לא רק הידע שנדרש אלא הזמן שנדרש עד שבוחרים איפה ומתי להשקיע.
  • פיזור מועט – מכיוון שהשקעות ערך דורשות הרבה זמן והתעסקות כדי לנתח חברה, באופן טבעי משקיעי ערך מתמקדים במעט חברות ולכן אין להם פיזור רחב בתיק.

 

 

פרמטרים לדוגמא בהשקעות ערך:

 

  • מכפיל רווח (PE) – מדד שאומר האם החברה יקרה או זולה ביחס לרווחים שלה
  • הגדילה ברווחים שנים אחורה – משקיעי ערך יחפשו חברה שההכנסות שלה עולות עם השנים
  • גובה חובות – משקיעי רווח יחפשו חברות עם חובות נמוכים / שקל להחזיר או ללא חובות כלל כדי להקטין את הסיכון
  • שווי חברה מול רווח נקי – דרך זריזה לבדוק אם חברה היא במבצע או לא, היא להכפיל את תזרים המזומנים הנקי השנתי (FCF Free Cash Flow) פי 10 ולהשוות לשווי החברה (market cap). אם שווי החברה נמוך יותר מפי 10 השווי הנקי השנתי, החברה במבצע.

 

איפה ללמוד על השקעות ערך?

 

יש בישראל מספר אתרים מעניינים בנושא. כמו למשל אתר משקיע בערך או האתר של שלומי ארדן שלאחרונה עשה סיקור מעניין ביותר של כל המניות בשוק הישראלי ונתן הצצה לאיך משקיע בערך בוחן מניות. אתר Gurufocus מספק מידע רב מהדוחות הכספיים לחברות ואתר Dataroma מאפשר לעקוב אחר התיקים של גורואים מוכרים בתחום.

בקורס הצעד הראשון למיליון – איך להרוויח בשוק ההון אני מלמדת את בסיס של השוק ההון ואת עולם של השקעות ערך. קורס קליל ובעל ערך שיעזור לכם להתחיל לבנות את תיק ההשקעות שלכם ולהשקיע בעצמכם! 25% הנחה לקוראי האתר באמצעות קוד קופון website!

 

 

השקעה במניות דיבידנד

 

השקעה במניות דיבידנד בקצרה

 

יש חברות שבוחרות לשתף חלק מהרווחים שלהן עם בעלי המניות. זאת אומרת שאם רוכשים מניות של חברות אלו, נקבל מדי פעם (חודש, רבעון, שנה) סכום כסף לחשבון שלנו. הדיבידנד לא מוריד את כמות המניות שיש ברשותנו ולא מצריך מאיתנו דבר. הגישה אומרת נשקיע את הכסף בפיזור במניות שמחלקות דיבידנדים באופן שוטף וכך נקבל הכנסה שוטפת משוק ההון. יש לציין שלא כל החברות מחלקות דיבידנדים ואף אחברה אינה מחוייבת לכך. בנוסף לכך, אלו שמחלקות דיבידנד לא תמיד עושות זאת בעקביות.

 

המוטו – תזרים יציב וקבוע ללא התעסקות

 

 

יתרונות השקעה במניות דיבידינד

 

  • תזרים שוטף – ניתן ליהנות מתזרים שוטף פסיבי ללא שום פעולה מצידנו. הכסף פשוט יצטבר לו בחשבון ההשקעות ללא צורך בשום פעולה מצידנו.
  • יתרון פסיכולוגי להתמודדות עם ירידות – גם אם שווי המניה יורד, הדיבידנדים יכולים להמשיך להיכנס. דבר זה מקל על הפסיביות בהשקעה ולא למכור בזמן ירידות.
  • פסיביות מוחלטת – בניגוד לשיטות אחרות, כאן ניתן מרגע רכישת המניה להישאר איתה לנצח ולא להשקיע יותר.
  • מרוויחים משני הכיוונים – ההשקעה במניות דיבידנד לרוב תגרום לנו לבחור בחברות יציבות עם רווחים טובים שעולים עם הזמן. לחברות הללו, יש נטייה לעלות בשווי שלהן גם עם השנים. לכן, בשיטת מניות הדיבידנד אפשר להרוויח גם מתזרים שוטף וגם רווחי הון בעת המכירה.

 

חסרונות השקעה במניות דיבידנד

 

  • בחירת מניות – השיטה הזאת מצריכה מאיתנו לבחור מניות ספיציפיות שלא תמיד קל לעשות זאת. עלינו למצוא חברות יציבות עם רווחים טובים שמאפשרים לחלק אותם לבעלי המניות וזה לא תמיד קל, בטח ללא ידע מוקדם.
  • לא יעיל מבחינת מיסוי – השיטות האחרות גורמות לנו לשלם מס פעם אחת רק בזמן המכירה. על הדיבידנדים נשלם מס רווחי הון באופן שוטף על הדיבידנדים וגם בזמן המכירה. ניתן לצמצם את חבות המס על ידי מכירת מניות בהפסד וקנייתן מחדש בסוף שנה.
  • אין חובה לחלק דיבידנדים – חברה אינה מחוייבת לחלק דיבידנדים ותמיד יכולה להחליט להפסיק. סביר להניח שהשוק לא יאהב זאת אך לחברה יש אפשרות להפסיק לחלק דיבידנדים או להקטין אותם כראות עיניה.

 

 

חלק מהפרמטרים החשובים לבדוק במניות דיבידנד:

 

  • תשואת הדיבידנד – Dividend Yield
  • האם יש הגדלה של הדיבידנדים לאורך שנים? Dividend Growth
  • מה אחוז הדיבידנד שמחולק ביחס לרווחים? Payout Ration
  • כל כמה זמן מתקבל הדיבידנד?
השקעות ערך
מדדים לדוגמא של מניית דיבידנד

איפה לומדים להשקיע במניות דיבידנד?

 

לצערי, לא מצאתי שום קורס בארץ שמלמד את גישת ההשקעות דיבידנד השונות. בעקבות הבקשות הרבות אולי מתישהו אכין קורס כזה בעצמי אם לא אמצא משהו מספיק טוב.

נכון להיום אפשר להיעזר באתר דיבדעת המעולה למחקר ובחינה של מניות דיבידנד. יש גם את אתר dividend.com שמספק מידע על מניות דיבידנד. למען האמת רוב אתרי המניות הגדולים יכילו גם נתונים על הדיבדנדים.

 

גישת ההשקעות האישית שלי

 

ברמה האישית אני מתחברת לכל 3 ההשקעות הללו.

בהשקעות מנוהלות כגון קרן הפנסיה שלי וקרן ההשתלמות, אני מעדיפה לשים במסלולי מדד בדמי ניהול הנמוכים ביותר שמצאתי.

 

בתיק ההשקעות האישי שלי, אני חוטאת בחטא ההיבריס ובוחרת מניות בעצמי. אני עושה מעין שילוב בין גישת הערך לדיבידנדים. אני אוהבת את גישת הדיבידנדים כי כפנסיונרית צעירה, הגישה הזאת מאפשרת לי תזרים נוח ויחסית קבוע לתוך חשבון הבנק בצורה פסיבית מאוד. אני גם אוהבת את גישת השקעות ערך כי היא מאפשרת לי לרכוש מניות במבצע.

 

אני עוקבת אחרי אירועים בחברות שמחלקות דיבידנדים שמעניינות אותי. אם קורה אירוע שלדעתי זמני ולא משפיע על הפעילות השוטפת של החברה אני רוכשת את המניה. הגישה היא לא השקעות ערך טהורה, שכן רוב משקיעי הערך יגידו שהמחיר שאני קונה הוא גבוה מדי ולא מהווה מבצע מספיק טוב. אני חיה עם זה בשלום כי מבחינתי יש תזרים דיבידנד שוטף שאני חיה ממנו. משקיעי הדיבידנד האדוקים כנראה יגידו שאני גמישה מדי בפרמטרים החשובים לבחירת מניות דיבידנד. וכנראה שזה נכון אך במקרים הללו קניתי את המניה במבצע ולכן אני חיה עם זה בשלום.

 

נכון להיום יש לי תשואה דו ספרתית חביבה בתיק ההשקעות בגישה הזו ולכן אני ממשיכה בה. גיליתי שיש לי סבלנות רבה בשוק ההון ולמרות שהתיק שלי הוא 100% מניות, אני לא נלחצת כשיש ירידות או נפילות בשוק. לי באופן אישי אופן ההשקעה הזה מתאים, אבל סביר להניח שלא הייתי ממליצה עליו לאחרים. בסופו של דבר כפי שאני תמיד טוענת, יש להתאים את ההשקעה לאופי המשקיע ולא להיפך. עלינו

 

אז מה השיטה העדיפה בעיניכם ולמה?

ידעתם שהוצאתי קורס שילמד אתכם להשקיע בשוק ההון?

הקורס מתמקד בלהסביר את מושגי הבסיס שחייבים לדעת בצורה הכי ברורה שיש ובללמד שתי אסטרטגיות השקעה: השקעות במדדים ובמניות ערך. בקורס הצעד הראשון למיליון – איך להרוויח בשוק ההון אני מלמדת את בסיס של השוק ההון עם חלקים פרקטים וצ'ק ליסטים שממש מלמדים אתכם איך להשקיע. הקורס קליל ובעל ערך שיעזור לכם להתחיל לבנות את תיק ההשקעות שלכם ולהשקיע בעצמכם! 40% הנחה לקוראי האתר באמצעות קוד קופון ORAVIP

 

* אין לראות בכתוב כאן המלצת השקעה או תחליף לייעוץ אישי. כל הנעשה בעקבות הכתוב באתר זה, הינו באחריות הקורא בלבד.

 

6 מחשבות על “השקעות ערך מניות דיבידנד או מדדים?”

  1. פוסט מחכים, כל הכבוד!

    חשוב לציין שנושא מיסוי הדיבידנדים קיים בכל סוגי ההשקעות שציינת ולא רק בהשקעה מבוססת מניות דיבידנד.
    מחישוב מתמטי קר כשאני מבצע השוואה כוללת של עלות השקעה במניות דיבידנד (כמו שאני בעצמי מבצע) מול השקעה בתיק מחקה מדד ה-SP500 שגם הוא ממסה את הדיבידנדים במקור ובנוסף גובה דמי ניהול שאני לא משלם אז מתקבלת עלות זהה בין שני התיקים.

    חשוב גם לזכור שתשואת הדיבידנד ההיסטורית הממוצעת של מדד ה-SP500 (כמדד!) היא מעל 4% כשתמחשבים בסביבות ריבית היסטוריות שונות.
    כדאי לא ליפול ב-"הטיית האחרונים" ולחשוב שתשואת דיבידנד נמוכה (מתחת ל-2%) זו התשואה שתתקבל מהמדד בעתיד גם כשהריבית במשק תתחיל לעלות בחזרה.

    1. תודה דעת איזה כיף שאהבת, מאוד מחמיא 🤗

      אכן יש דיבידנדים גם במדדים וגם בהשקעות ערך אבל הגישה של משקיעי המדדים היא ללכת על קרנות צוברות ולא מחלקות בעוד בהשקעות ערך לרוב נוטים להעדיף חברות שאינן מחלקות דיבידנד אלא משקיעות את העודפים חזרה בחברה.

      אגב, אני כבר מתחילה לאבד אמון שהריבית תעלה חזרה. העולם התמכר לריביות אפסיות.

      1. בשמחה 🙂

        גם קרן צוברת (אחזקה פיזית – לא חוזית, בקרנות צוברות עם החזקה חוזית דמי הניהול גבוהים הרבה יותר ממס הדיבידנדים) משלמת את מס הדיבידנדים במקור.
        במקרה של קרן צוברת המצב הוא יותר גרוע כי לא מספיק ששילמת את מס הדיבידנדים במקור את אחר כך תצטרכי לשלם מס רווחי הון על אותו הדיבידנד שוב כשתמכרי את הקרן הצוברת.

        לפי ההיסטוריה (ריבית אג"ח ממשלתי אמריקאי 10 שנים באתר multpl) אנחנו רואים שתקופות ריבית יורדת/עולה נמשכות בין 20 ל-40 שנה כל אחת:
        * מהשפל של 1941 עד השיא של 1982 – סביבת ריבית עולה
        * מהשיא של 1982 ועד היום – סביבת ריבית יורדת

        אם "ננחש" שסביבת הריבית היורדת תמשך כמו שנמשכה סביבת הריבית העולה שלפניה אז אנחנו נגיע לשפל ריבית ב-2023.

        כמובן שאין לי שמץ של מושג לגבי העתיד אבל הביטוי "תקנה כשכולם מפחדים ותמכור כשכולם שאננים" מהדהד בראשי.
        בהקשר שלנו: אם הרוב חושבים שנישאר בסביבת ריבית אפס אז אולי זה מרמז שאנחנו בדיוק לפני שינוי כיוון?

        נ.ב.
        אם את מעוניינת בהקמת קורס וזה מעניין אותך אז אפשר לדבר על שותפות כלשהי.

  2. דבר ראשון תודה רבה על הפוסט!

    שנית – שאלה בבקשה: מקריאה ראשונית על מניות דיבידנדים – הבנתי שהרבה מהמשקיעים בהם מכוונים לדיבידנדים של 2-3% בשנה.

    האם זו תשואה שמתאימה למחפשים לצאת לעצמאות כלכלית בשלביהם הראשונים בהם הם מנסים להגדיל את ההון?

    תודה!

    1. בגדול, הכל תלוי ברמת הסיכון שמוכנים לקחת ובכמה זמן מוכנים לחכות עד שמגיעים לעצמאות כלכלית וכמובן בהון הראשוני
      אלו תשואות יחסית נמוכות וייקח ייתן זמן להגיע לתוצאות משמעותיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top

שמעת על כך שאפשר בעזרת מדדים להשקיע בקלות ולעשות "שגר ושכח"?

רצית לפתוח תיק השקעות אבל לא ידעת בדיוק מה לעשות ומה לקנות ולא היה לך עם מי להתייעץ?

זאת בדיוק הסדנא עבורך! מזמינה אותך להצטרף אליי לסדנא שבה נבנה ביחד ונמצא את התיק השקעות המותאם במיוחד עבורך. 

דילוג לתוכן